Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Vildmark och mygg byttes mot ren, hjortron och hav

Efter 35 mil Vildmarksväg och några underbara dagar vid Malgomajsjöns strand, började det klia av mygg och reslust. Österut mot hav och utlovat varmare väder.

Ut till havet, Pite havsbad, var det lika långt som vår runda på Vildmarksvägen. Så ett nattläger vid någon fin plats längs vägen hade vi nog tänkt oss.

Stannade till i Storuman och upplevde minnen från några rep-möten då det var här vi hämtade militär utrustning i ett hemligt berg, blev bötfälld för fortkörning men av samma polispatrull fick hjälp att hinna till Systembolaget innan det stängde…

Nästa anhalt var Sorsele dit jag för 48 år sedan åkte rälsbuss för att träffa lumparkompisen Patrik. Han bor inte kvar, och ärligt talat vet jag inte vad som skulle få mig att återvända hit?

Vidare till Arvidsjaur där vi tvingades välja en av flera vägar mot kusten. Lotten föll på Gamla Pitevägen, och där fanns inte ett enda ställe längs vägen som passade för övernattning…

Men vi klagade inte: längs vägen hade vi plockat hjortron, sett alla de renar vi saknade längs Vildmarksvägen, vi såg både fungerande vindkraftsparker och flera under byggnad, passerade orter som Gubbträsk, Blattniksele, Slagnäs och Abborrträsk! Vi hann också stifta bekantskap med några thailändska bärplockare mitt ute i skogen – var annars? Och vi hade också åkt över Umeälven, Juktån, Vindelälven, Ledvattnet/Skellefteälven, Byskeälven, Åbyälven och Piteälven. För att inte glömma gränspassagen mellan Västerbotten och Norrbotten!

Vid Slagnäs hittade vi denna vandringsbara delen av Skellefteälven.

Regn och mörker drev in, plattan i botten för att åka till en kajkant med havsutsikt i Piteå. Den var numera förbjuden parkering. Och den alternativa campingen på Fårön var stängd, så vi drog i handbromsen utanför entrén och nattade där…

Upplevde Piteå genom att besöka en husvagnsförsäljare som även sålde adapter till elkabel samt en OKQ8-mack som har titeln ”Sveriges nordligaste säljare av gasol i lös form”.

Lite senare kunde vi bocka av Pite havsbad på listan ”platser-som-ska-besökas-innan-du-dör” av ålder eller covid…

Här fick vi besök av vänner från Västerås och Umeå. Och båda tyckte vi valt fel väg till Pite havsbad – vi borde ha tagit den nordligare vägen via Älvsbyn och Storforsen. Å andra sidan hade de gott om tips då det gällde den vidare färden söderut längs Norrlandskusten.

Så redan i morgon lämnar vi detta havsbad/ denna nöjespark mer lämpad för barnfamiljer än för oss.

Ett svar på ”Vildmark och mygg byttes mot ren, hjortron och hav”

Supermysigt å ses, tack för gott kaffe med tilltugg. Precis vad vi behövde. Lycka till på fortsatt färd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »