Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Vi firade orgier med lokal mat och drycker

Nej, vi dricker inte hela tiden. Ibland händer det att vi även äter. Nu har vi ägnat ett par dagar åt att både äta och dricka – det bästa som finns just här!

Efter ett mycket lyckat abborrfiske i sjön Malgomaj, ställde vi frågan på nätet: ska vi äta egen fångad mat, eller de delikatesser som vi inhandlat på det lokala vilt- och fiskrökeriet?

Sämre lunchställe och mat har vi upplevt.

Vi började med smörstekta abborrar. De sköljdes ner med det lokala Norrlands Djup, en för oss ny bekantskap vars sötma balanserade den saltade och pepprade fisken. Vägen dit var dock lång:

RÄTTELSE: Innan fisket påbörjades var vi bara tvungna att prova det inköpta sidfläsket som fortfarande var varmt efter sitt besök i rökeriet. Det sköljdes ner med det superlokala ölet Malgomaj, namnet på den sjö vid vars strand vi satt och åt!

Dagen efter detta, var vi redo att ”go-all-in”! Frossandet började vid lunch med en tävling: är rökt sik eller rökt röding godast? Till vår hjälp hade vi det något kuriosa lokala ölet Kåtöl.

Vi återkommer till ölet, men kan avslöja att den rökta siken var jättegod men att den rökta rödingen var himmelsk!

Efter bastu och svalkande dopp i 17-gradigt vatten, var det dags för en lättare buffé av resterande inköpta delikatesser:

Vad vi drack till detta? Det bästa italienska boxvinet som finns: Cantina Zaccagnini. Vi var bara FÖR mätta på allt öl…

Apropå öl: Varför väljer det lokala bryggeriet Oppigårds i Dalarna och Hedemora att döpa sin ypperliga dubbel-ipa till ”Utah” just nu när Amerikat inte står särskilt högt i kurs?

Då är det betydligt enklare och rakare att tro på sin egen lokala förmåga och särart: Örebro Bitter (du blir vad du dricker) från Närkes kulturbryggeri eller ännu enklare: Kåtöl från Westerbottens bryggeri i Storuman. Här får du själv välja om du tänker på pilsk (!) eller en bostad för samer…

Tack och gonatt! Tidigt i morgon har vinden vänt och åter fört in abborrarna till vår sida av sjön, påstås det…

FOTNOT för våra utländska följare: KÅTÖL (kåta + öl) can mean two things: Horny beer or a Wigwam beer (we are in the land of the Sami)

3 svar på ”Vi firade orgier med lokal mat och drycker”

Der geräucherte Speck erinnert uns an Aluksne/Litauen. Dort haben wir ihn getestet und waren angenehm überrascht, wie gut das schmeckt.
Viele Speisen sind uns fremd, wenn wir tatsächlich eines Tages nach Schweden kommen, wissen wir, was es alles zu kosten gibt, nicht nur Bier ;-)))
Weiter So, Freunde!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »