Kategorier
Europa våren 2019

Vi utser Europas vackraste vattenfall

Är man vid Bodensjön måste man besöka närliggande Rhenfallet, enligt många tips. Men är det vackrare och häftigare än den svenska Tännforsen eller vattenfallet i kroatiska nationalparken Krka?

Vi följde uppmaningen och tog oss från tyska Konstanz till Neuhausen am Rheinfall i Schweiz. Vi betalade ingen vägskatt, men tog hjälp av lokala småvägar…

Rhenfallet är Europas näst bredaste vattenfall efter Ventas Rumba i Lettland. Vid vattenfallet, som är 150 meter brett, faller floden Rhen 23 meter ner.

Själva Rhen börjar i de schweiziska bergen på gränsen till Italien. Flera åar rinner ihop och bildar så småningom Rhen. Den rinner sedan vidare till Bodensjön. Och därifrån börjar den sin väg mot bland annat Rotterdam i Holland.

Jo, fallet var brett och kraftigt, och det var lätt att bese från alla håll och kanter: med båt, från högt torn mitt i fallet eller bara från sidan.

Men, jag tyckte jag sett värre och vackrare. Till exempel den svenska Tännforsen uppe vid Åretrakten. Det fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 37 meter varav en lodrät fallhöjd på 26 meter. Bredden är ”bara” 60 meter, men det ger en lodrät fallyta på ca 1 560 kvadratmeter.

På vintern slår Tännforsen alla fall i Europa med hästlängder. Det är bara magiskt att stå där och höra dånet i den gigantiska ismassan!

En stillbild i Tännforsen är vackert, men filmen nedan är mer dånande…

Lite annorlunda var det också att besöka nationalparken Krka i Kroatien. Där finns ett vattenfall som väller fram ur den intensiva grönskan (självklart sommartid) och bildar en jättelik badpool för besökande turister.

Via en vandringsled kan man följa vattnet en bit uppströms och beskåda alla olika bifloders forsande väg ner till fallet. Vackert!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »