Kategorier
Europa våren 2019

Alsace eller Mosel – vem har bäst vin?

Efter allt vatten i Bodensjön och Rhen var det dags för lite, eller mycket, vin! Vi for till både franska Alsace och tyska Moseldalen för att testa var den bästa rieslingen finns.

Från Rhenfallet i Schweiz åkte vi genom tyska Schwarzwald för att åter komma fram till gränsfloden Rhen. På andra sidan nådde vi franska Colmar i Alsaceområdet.

Efter trevlig kvällsvandring i Colmars gamla stadsdel med dess egen ”Lilla Venedig”, var det dags att dra vidare. Först via en del av den sedvanliga ”Route de vin” där vi provade och köpte Alsaceviner.

Sedan valde vi att åka genom för oss okända bergskedjan Vogeserna. Där fanns fortfarande snöklädda toppar, bland annat Grand Ballon med 1424 höjdmeter. Men, nu valde vi att betala 100 kr för att få åka tunnel istället för över bergspass.

Efter vinvägen från Colmar till Chatenois, valde vi att åka västerut genom Vogeserna. Den raka sträckan upptill är en 7 km lång tunnelfärd.

Billig diesel och whisky fick oss att åka genom Luxemburg för att nå staden Trier i Moseldalens södra ände. Och efter en natt där rullade vi längs floden norrut till Bernkasel Kues. Först dock ett besök för test och inköp av Moselriesling hos herr Stettler och hans söner i byn Lieser.

Bland vinstockar i Alsace och nedanför vinodlingar i Moseldalen.

Inköp i Alsace respektive Moseldalen. Den senare framstår som segrare…

KURIOSA: Under rundvandringen i Colmar passerade vi en 2-stjärnig Michelinkrog. Här kunde vi som förrätt ha valt en bit gravlax – på svenska! – för den nätta summan av 400 kronor…

2 svar på ”Alsace eller Mosel – vem har bäst vin?”

Eine wirklich tolle Reisebeschreibung. Wir wünschen euch weiterhin viel Spaß und freuen uns auf weitere Einträge.
Viele liebe Grüße von Salvamar
von Pippo, Gisela und Peter

Vielen dank!Jetz im Bad Neuenahr. Stechen am Weingut Sonnenberg und haben heute sonne! Leider bis here kein Weinproben… alles geschlossen 1 maj. Aber morgen um 10 Uhr!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »