Kategorier
Europa våren 2019

Dyra hemlandstoner på en ö i Bodensjön

En svensk vimpel vajar på Schloss Mainau och restaurangen Schwedenschenke utlovar köttbullar. I dag var vi tre av de 2 000 000 människor som varje år besöker  blomsterprakten på den lilla ön i Bodensjön.

Till köttbullarna kom vi en timme försent. Det bidde kalla rätter: en Sverigetallrik med lite lax, vildsvinsskinka och sill, samt en korvsallad! Dessförinnan var vi, på grund av värme, tvungna att ta in varsin öl. Och det behövdes även lite senare. Själva inträdet är nu uppe i 250 kronor per person.

Å andra sidan får du för pengarna vandra omkring hela dagen, från solens uppgång till dess nedgång. Just i dag var det 6.13-20.28. Och så är det året runt!

Just nu pågår en utställning med orkidéer. Var så goda och njut…

Och, det fanns det som var billigt: campingavgiften hos Bruderhofer inkluderade gratis bussåkande på hela halvön! Och som EU-medborgare kostade ett akut läkarbesök och följande medicin NOLL kronor! Vi säger bara: länge leve det som är bra med EU!!!

Öppet året runt, från solens uppgång till nedgång. Och med en alldeles egen färsk växtlig kalender på plats…

FAKTA från Wikipedia: Mainau är en 45 hektar stor ö i Bodensjön belägen strax norr om Konstanz, en tysk stad på gränsen mot Schweiz. Ön är en enda stor parkanläggning med odlingar, växthus, gräsmattor, trädgårdar och planteringar av olika slag.

Ön och dess slott, uppfört på 1740-talet, tillhörde länge storhertigarna av Baden. Den ärvdes 1930 av Lennart Bernadotte. När han tog över ön var såväl parken som slottet förfallna på grund av bristande underhåll. Han inledde genast arbetet med att återställa Mainau till dess forna glans. 1939-45 tvingades han och familjen, på grund av det politiska läget i Tyskland, att vistas i Sverige. Efter kriget fortsatte emellertid arbetet med att bygga upp Bodensjöområdets idag största turistattraktion.

Mainau har två miljoner besökare per år och 450 anställda. Sedan 1974 är det bernadotteska ägandet av Mainau organiserat i en stiftelse.

Sonja och hennes man Lennart Bernadotte, båda numera döda, blickar ut över sitt gamla slott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »