Kategorier
Övrigt

Vi skingrade våra historiska dimmor

Var går gränsen mellan Norrland och Svealand? Varför fanns det 30 järnbruk i Uppland? Vilken är den godaste fiskrätten? Det fick vi veta på vår fortsatta resa genom Sverige.

Vi lämnade Stocka hamn/Rönnskär och Hälsingland efter en nästan trolsk morgondimma. Passerade Hudiksvall och Söderhamn. Passerade gränsen till Gästrikland, åkte förbi Gävle och stannade till i Älvkarleby av alla ställen!

Det var inte bara en slump efter en titt på kartan. Här rinner nämligen Dalälven ut i Bottenhavet. Och här är vi inte längre vare sig i Norrland eller Gästrikland – vilket vi kanske trodde tidigare. Nej, Älvkarleby ligger i Uppland som tillhör Svealand.

Hit till Älvkarleby och de enorma dammluckorna som hindrar Dalälven från att tömmas eller bli en rännil längre upp, kom vi för sent för Fallens dag: ”Varje år, söndagen före midsommar, släpps vattnet fritt och hundratals kubikmeter per sekund dånar ut i fallfårorna.”

Men, vi hade tur i oturen. Årets falldag var inställd, gissa varför?

Torrt som fnöske, eller tur att inte vara här när vattenmassorna kommer…
…som vid de årliga Fallens dag – när det inte råder pandemi! Foto: alvkarleby.se

Via en promenad i kraftverksområdet lärde vi oss också att det här har funnits en militärförläggning ända fram till 1985. På Laxön, mitt i alla fallen, huserade sommartid de ingenjörstrupper som skulle lära sig att bygga broar över strömmande vatten, passande nog.

Officersmässen på Laxön.

Vi behövde smälta intrycken och få lite ro. Det hittade vi en kort sträcka söderut, i Fagerviken som är ett före detta fiskeläge på Hållnäshalvön.

Efter övernattning och inköp hos Kalles fisk, bär det vidare till nästa aha-upplevelse: Lövstabruk med herrgård, parker, kyrka, vattenspeglar, bostäder, hantverkshus och ett bryggeri!

Här lärde vi oss att vårt eget Bergslagen kunde slänga sig i väggen. Lövstabruk var bara ett av 30 (!) järnbruk i Uppland från 1600-talet och framåt. De kallades även vallonbruk eftersom de värvade vallonerna (från södra Belgien) var de som kunde jobbet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lövstabruk

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vallonbruken

Via lunchrast på Kallerön, åkte vi vidare till Rimbo, vars hockeylag jag var med och spöade tidigt 70-tal. Nu var målet att träffa vår son Mikael och bli bjuden på både fika och lasagne – och för att belasta husbilen med en moped som behöver färdas till verkstad…

Nu nattläger vid Sala silvergruva.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »