Kategorier
Europa 2020

Vi hittade spår efter både Columbus och Napoleon

Erkänner: det dricks och äts mycket gott. Men vi gör också historiska upptäckter. Och en del av dem tvingas vi ifrågasätta och spotta ut…

Slottets innergård doftar av apelsinblomster…
Talar guiden sanning?

Vi befinner oss i El puerto de Santa Maria, nära hamnstaden Cadiz i södra Spanien. En av stadens dragplåster är Castillo de San Marcos. Det är ett medeltida slott som byggdes över och på platsen för en moské. Förutom den bevarade moskén, finns även en kyrka och befästning. Och i dag ägs allt av en vinförsäljare!

Men, det intressanta är att guiden påstår att sjöfararen Christopher Columbus har bott här, eller åtminstone i staden.

Tveksamt, påstår jag, efter studier på nätet… Sant är möjligen att Columbus, italienare, jagade runt i Europa efter sponsorer för sin drömresa västerut. Och här i staden El puerto de Santa Maria, fanns en gubbe som ägde ett skepp som var döpt till just Santa Maria. Året var 1492. Columbus, Santa Maria och besättningen avseglade och hittade det Columbus trodde var Indien, men det var det vi i dag kallar Västindien… 

En kille som hade bättre koll på geografi och verklighet, var skeppets ägare och kapten, Juan de la Cosa. Han var mannen som senare skulle rita den första kartan över ”Nya världen”.

Juan de la Costa kunde ratta skepp och rita kartor…
Det här är den första kartan som visar Europa och ”Nya världen”. Vi kunde urskilja Sverige upptill i mitten.

Efter denna historiska utsvävning tog vi en cykeltur i naturreservatet Parque Metropolitano. Och vems namn dyker inte upp bland alla sjöfåglar, saltdammar, utsiktstorn, broar, kaktusfrukter och milslånga cykelvägar? Jo, Napoleon Bonaparte himself!

Resterna av en skorsten från byggnad tillhörande Napoleons trupper. Här satt de fast i två år utan framgång.

Här inne i parken (några få kilometer till hamnstaden Cadiz) finns rester och påminnelser om sådant som Napoleon själv ville glömma. Vi läser direkt från Wikipedia:

”1808 inleddes spanska frihetskriget mot kejsar Napoleons ockupationstrupper. Revolten stod sig dock slätt mot den franska överheten och upprorsmakarna pressades söderut. Cádiz var en av få platser som inte föll under fransk kontroll, vilket gjorde att den fick status som spansk huvudstad. Trots två år av belägring höll invånarna stånd mot fransmännen, vilka tvingades erkänna ett av sina bittraste nederlag. I Cádiz prokla­merades 1812 Spaniens suveränitet och första konstitution.”

Karta över naturreservatet och dess cykelleder runt floden Rio San Pedro.

Ja, vad får vi inte lära oss under en cykeltur?????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »