Kategorier
Europa 2020

Jag hade fel: det finns spansk öl som går att dricka och njuta av!

Trodde aldrig det skulle komma över mina läppar, men efter en månad i Spanien kan det sägas: ”det går att dricka spanskt öl och dessutom njuta av det”! Det krävdes dock en hel del forskning på området…

Året är 2004 och jag svalkar mig med en San Miguel EFTER ett av många dyk i Filippinerna.

En av mina första kontakter med ölet San Miguel var i Filippinerna för snart 16 år sedan. Under en resa med långa krävande dyk och mycket värme, användes blasket istället för vatten. Och därefter fick det vara nog.

Lärde mig dock att San Miguel från början faktisk är en filippinsk öl! Namnet köptes dock senare av ett spanskt bryggeri som nu utvecklat det i en massa olika riktningar.

Bland annat har jag, den store IPA-älskaren, upptäckt en IPL (India Pale Lager) med det passande namnet Manila och med 5,8 yrselprocent. MYCKET gott!

Hos konkurrenten Cruzcampo har man också börjat förfina sina tidigare vattniga drycker. En favorit har fått det inom vinbranschen vanliga namnet ”Gran reserva”, en fyllig lager med hela 6,4 procent alkohol.

En annan favorit är det vännen Conny brukar kalla ”militärölet” eftersom burken är militärgrön. Det heter ”Voll-Damm Doble Malta” och har hela 7,2 yrselprocent och mycket lagersmak.

Och i butikerna finns numera långa rader med spanska India Pale Ale. Alla är inte goda, men klart godkända för en IPA-missbrukare.

PS: Corona Extra är ett av världens, fram till nyligen, mest sålda öl. Det är inte spanskt, utan kommer från Mexico. Lustigkurrar påstår att ölet ska byta namn till Ebola Extra, alternativt stämma Coronaviruset för varumärkesintrång ;-))

Ett svar på ”Jag hade fel: det finns spansk öl som går att dricka och njuta av!”

Man ska väl ha sina intressen o du vårdar dina.väl! När jag var liten på 50-talet drack farsan Kornett eller Fagott, pilsner, till vardagsmiddagen.
Jag kan klämma en IPA ibland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »