Kategorier
Europa 2020

Ta en omväg genom Trivselbygden

Efter påsken i Bua hamn har skrivandet stått still. Men det har inte vi. Så här kommer några rader och tips till den som inte vill åka ”den vanliga vägen hem”.

Vi började den fortsatta resan med att besöka vår vårdcentral i Ullared för diverse kontroller. Och tack vare corona och varuhuset GeKås därför stängda ställplats, fick vi bo på fin camping för 100 kr natten!

Vårt närmaste mål var Hymerverkstaden i Göteborg. Vägen dit går vanligtvis via 153:an västerut till Varberg och motorvägen norrut. Men nu valde vi att rulla genom okänd terräng. Lyssna och njut av en namnresa genom ”Trivselbygden”:

Fridhemsberg, Älvsered, Mjöbäck, Överlida, Holsljunga, Öxabäck, Backen, Krok, Kinna, Skene, Hyssna, Eriksmyst, Kullen, Härryda, Bårekulla och lilla Kärra norr om Göteborg.

Ekomuséet i Fridhemsberg bjuder på gott surdegsbröd.

Noterbart: I pyttelilla Fridhemsberg finns en ovanligt trevlig och kundvänlig blomsterbutik, ett ekomuseum där det bakas surdegsbröd till försäljning och en te-butik!

En av Sveriges vackraste rastplatser finns vid Holsjön i Holsljunga.

I Holsljunga finns bland annat en hembygdsförening som ser till att rastplatsen vid Holsjön är en av Sveriges vackraste.

Hagavallen i Öxabäck är ett måste för alla fotbollsälskare. Här spelade byns stolthet, Öxabäcks IF:s damlag, sina hemmamatcher.  År 1974 tog laget hem det första officiella Sverigemästerskapet i fotboll för damer, efter att ha slagit IFK Hallsberg (vilket måste noteras av en före detta hallsbergare) i semifinalen med 2–0. SM-finalen spelades den 22 september samma år mot IFK Rättvik, på deras hemmaplan Hedslund. Finalen slutade 3–0 till Öxabäck inför 1 800 åskådare.

2 800 personer kom år 1978 till Hagavallen för att se hemmalaget vinna sitt 3:e SM-guld i finalen mot Hammarby. Vet då att Öxabäcks befolkning uppgick till 280 personer!

Vår resa från Sibbarp till Kungshamn, med röda prickar som markerar våra övernattningar. Och den lilla omvägen genom Trivelbygden, från Bua till Göteborg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »