Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Sveriges mittpunkt eller kanske inte?

Via skakig grusväg och en skogspromenad har vi idag stått mitt i Sverige. Eller gjorde vi inte?

Enligt många källor och vägvisare så ligger Sveriges geografiska mittpunkt på en skogshöjd 11 kilometer utanför Ytterhogdal i Härjedalen. Det blev ett av våra etappmål denna dag.

Å andra sidan finns det minst tre andra ställen runt om i Sverige som gör anspråk på samma titel. Mer om alla ställen kan ni läsa på ”Sveriges första och största vandringsblogg” via länken här nedan:

https://www.vandringstjejen.se/sveriges-mittpunkt/

Vi for iväg på smal asfaltsväg, fick möte med timmerbil, kom in på skakig grusväg och avslutade med fotarbete på smal liten skogsstig. Kom fram och skrev vårt namn i liggaren i det lilla vindskyddet som byggts upp vid flaggstången som markerar Sveriges mittpunkt.

På tillbakavägen var det dags för nytt möte med timmerbil, nu på den smala och skakiga grusvägen! Men vi hade tur som tokar då mötet skedde precis mitt för en av de få mötesplatserna…

OM du skulle vilja besöka stället så följer här en anvisning i ord och bild (missade tyvärr att notera koordinaterna):

Vid ICA i Ytterhogdal lämnar du E45 och svänger in på vägen till Ånge. Men redan efter 150 meter är det dags att svänga vänster mot Buan.
Efter 4 kilometer svänger du av asfalten till höger och tar in på grusvägen mot Åsan.
5 kilometer senare är det dags att svänga vänster mot ”Mittpunkten”.
1 kilometer senare hittar du den lilla stigen med skylten Mittpunkten på vänster sida.
Nu måste du backa 50 meter och försöka parkera bilen på lämpligt sätt i vägkorsningen.
Efter 1 kilometers vandring, via den gamla fäboden Risbergsvallen, är du framme. Vid fäboden är stigen svår att följa, men håll svagt vänster och leta efter stig med en hel del markeringsband.

Som före detta hallsbergare kan jag notera att det ibland råder oklarheter även kring andra mittpunkter. Ett exempel är Sveriges demografiska mittpunkt. Det är, enligt Wikipedia, den punkt dit den sammanlagda resvägen (fågelvägen) för hela Sveriges befolkning är som minst.

De senaste 30 åren har den beräknats ligga i Hallsbergs kommun, men den exakta platsen har varierat inom kommunen, boende på hur befolkningen flyttat sig.

Och apropå flytt så valde även vi att förflytta oss. 26 mil norrut stannade vi för natten på en rastplats  vid den 73 meter djupa sjön Ströms Vattudal i Strömsund.

På vägen hit passerade vi gränsen mellan Härjedalen och Jämtland redan 23 kilometer norr om Ytterhogdal. I fjärran västerut kunde vi ibland skymta snöklädda toppar. Ditåt bär det i morgon då vi påbörjar vår resa på Vildmarksvägen.

2 svar på ”Sveriges mittpunkt eller kanske inte?”

Helt rätt unge man! Här uppe börjar dagen med att kontrollera om du har kontakt med yttervärlden, ett liv utan täckning kräver gamla hederliga grönsaksblandning ;-))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »