Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Tappade orienteringen på minnesrik Europaväg

Att vi missade den folkkäre riksspelmannen Kalle Moraeus må vara hänt. Men när vi till slut inte visste var vi var, så skämdes vi över våra geografikunskaper…

Dagen började med en massa oväntade bakslag:

När vi under ett kort stopp i Insjön skulle köpa den gudagoda lokala potatisen från Nås, visade det sig att den behöver ytterligare två veckor innan den tas upp ur jorden!

Framme vid Leksands knäckebrödsfabrik för att köpa det fantastiska Vikabrödet var köerna så långa att vi avstod…

Och vid besöket i Orsa och dess campingplats på Orsasjöns strand, fanns självklart inget stort cirkustält på plats. Utan corona och covid-19 skulle det ha stått där och lockat Sveriges musikelit att visa upp sig i spelmannen Kalle Moraeus tv-shower.

Men, vi rullade vidare norrut på Inlandsvägen, som den heter i Sverige. I ett betydligt större sammanhang heter den E45. Och på den vägen kände vi oss hemmastadda. Den hade vi nämligen stiftat bekantskap med ända nere på Siciliens sydkust där vi övervintrade 2015-2016.

Läs mer om Inlandsvägen: https://sv.wikipedia.org/wiki/E45_(Sverige)

E45 är med sina 519 mil den sjätte längsta Europavägen. Den går från norska Alta till Siciliens sydkust där vi bodde i hamnstaden Pozzallo vintern 2015-2016. Den svenska delen av E45 kallas Inlandsbanan och vi befinner oss nu vid krysset, i Ytterhogdal.

Plötsligt dyker det upp en skylt som förkunnar att vi är i Jämtlands län! Med mina toppbetyg i geografi visste jag väl att Härjedalen kommer efter Dalarna, och först därefter kommer Jämtland.

Så är det också när det gäller landskap i Sverige. Men, Jämtlands län består nu av båda landskapen – och en del av Ångermanland och Hälsingland. Och för att krångla till det lite extra så finns det numera också före detta landsting som heter regioner. Här heter regionen Region Jämtland Härjedalen!

Nåväl, vi nattar just nu i Ytterhogdal – i Härliga Härjedalen – där vi i dagsljus kan titta ut över floden/bäcken/ån/forsen/älven Hoan som får betraktas som en biflod (?) till den stora älven Ljusnan som slutligen rinner ut i Bottenhavet.

Och om Ytterhogdal ska vi berätta mer i morgon. Vi har nämligen upptäckt en spännande strid om var detta samhälle är beläget!

2 svar på ”Tappade orienteringen på minnesrik Europaväg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »