Kategorier
Första FrihetsFärden

Eldorado för Clintan och Cleopatra

Bergskedjan Sierra Alhamilla sedd från kustvägen. Där bakom döljer sig en stor öken.
Bergskedjan Sierra Alhamilla sedd från kustvägen. Där bakom döljer sig en stor öken.
Bild: foGlobe.com Clintan har varit på samma ställe som vi, nästan.
Bild: foGlobe.com
Clintan har varit på samma ställe som vi, nästan.

Clintan, Cleopatra, Lawrence of Arabia – alla har varit här, berättar den stolte hamnkaptenen Packo i den lilla staden Almerimar. Och vi förstår först inte vad han menar, eftersom han dessutom inte har helt rätt.

Med ”här” menar han hela landskapet runt storstaden Almeria, särskilt bergskedjan Sierra Alhamilla och öknen där bakom. Där finns numera samhällen som lever på filminspelningar; Tabernas och Decorado Mini Hollywood (ja, det heter så…) Där har alltså en massa filmer spelats in.

Och det ska ha börjat med Clint Eastwoods och regissören Sergio Leones första spagettiwestern ”För en handfull dollar”. Landskapet passade även för inspelningen av Cleopatra och Lawrence of Arabia och många fler.

Just nu pågår inspelningen av en storfilm kallad Exodus, som berättar om Moses och det judiska folkets sökande efter det förlovade landet. På plats är regissören Sir Ridley Scott, och filmstjärnorna Christian Bale och Sigourney Weaver. Vi såg dock ingen av dem, men fick med oss lite ”onödigt vetande” om en film vars inspelning lär tillföra området 200 miljoner kronor!

PS: Även kustremsan strax öster om Almeria är ett ställe för kändisar, enligt hamnkaptenen. Vår drottning Silvia och hennes holländska väninna lär ha varit där och vilat upp sig (?) innan de gifte sig med en kung respektive en kronprins.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »