Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Den nakna sanningen om vår Norrlandsturné

En lång och lärorik summering av vår Norrlandsturné efter 4 veckor och 300 mil i husbilen. Topparna och flopparna (?), bästa fisken, bästa ölet, campingen, turistfällan med mera.

MYGGPLÅGAN: Hade vi valt att köra 300 söderut, hade vi hamnat i Madrid. Där sprider sig tyvärr coronaviruset återigen snabbt. Så vi valde som sagt att åka norrut och slåss mot myggen. MEN, de och knotten höll sig oväntat lugna. Kan bara komma ihåg ett enda rejält anfall; när vi i solnedgången på Stekenjokk skulle prova ett 10-årigt portvin. Bara att packa ihop och rusa in i bilen…

VACKRASTE UPPLEVELSEN: Utsikten över Höga kusten från Skuleberget var vacker. Ödsligheten på Stekenjokkplatån med snöklädda fjällsluttningar likaså. Men, att få se TVÅ regnbågar bildas i stänket från Hällingsåfallet utmed Vildmarksvägen får förstapriset.

DYRA JORDGUBBAR: Försökte göra en prisjämförelse, men den blev lite summarisk. Jordgubbspriset var länge alldeles för högt. Det billigaste vi hittade var ett literpris på 25 kr i Insjön – men då var du tvungen att köpa 4 liter. Och i Ludvika ville de ha 26 kr litern om du köpte minst 15 liter! Normalt var annars priset i Strömsund: 45 kr litern. Här försökte de sälja Finnerödjagubbar till en närking som vet att det var länge sedan Miss Jordgubbe utsågs i den byn. Numera bara ett bärföretag…

BÄSTA FISKEN: Borde självklart vara de sex abborrarna vi själva drog upp ur Malgomajsjön och stekte i smör. Eller den stekta pinfärska egenfångade regnbågslaxen i Jävrebodarnas fiskecamp. Men, den inköpta rökta rödingen från Bergmans i Vilhelmina smälte i munnen och våra hjärtan. Noteras dock att vi aldrig fick förmånen att smaka den kultförklarade harren. Noterar också att den stekta rödingen på lunchrestaurang i Fatmomakke, som vi avstod ifrån, måste tillhöra Sveriges dyraste fiskrätt.

SVERIGES NORDLIGASTE GASOLFYLLARE:  Den hittade vi på en OKQ8-mack i Piteå. Så vid framtida resor norrut, typ till Riksgränsen och norska Tromsö, är det här vi passerar.

RESANS FLOPP: Att besöka det omtalade Pite havsbad är tyvärr inte en anledning att besöka Piteå. Liknade mest en nöjespark där det mesta var stängt denna coronasommar. Inte ens den särskilda husbilsparkeringen ”med havsutsikt” uppfyllde de mest elementära krav för det pris som krävdes.

BÄSTA CAMPINGEN/STÄLLPLATSEN: Här har vi bara ett svar: Kolgårdens stugby & camping i Vilhelmina! Det var här vi avslutade vår 35-milarunda på Vildmarksvägen, och det var här vi fick första parkett vid sjökanten. 280 kronor natten inklusive allt, från vedeldad bastu till fritt fiske med napp precis utanför husbilen! Dessutom närbelägna Bergmans vilt- och fiskrökeri samt Vilhelmina city på långpromenadavstånd. För att inte tala om bryggrestaurangen som är öppen då inte covid-19 slår till…

MEST UDDA: Den lilla skylten i Ytterhogdal som pekade mot ”Sveriges mittpunkt”. Skumpig bilresa och några kilometers vandring, men det var det värt att ändå ha stått där!

RESANS CHOCK 1: Det tänkta besöket på kärnkraftsverket Forsmark. Sedan några Greenpeaceaktivister 2012 avslöjat verkets säkerhetsbrister, var det nu tvärstopp. Varken fotografering eller möjlighet att se en skymt av anläggningen annat än från mycket långt avstånd. Ridå!

RESANS CHOCK 2: Coronakön som mötte oss och hindrade oss från att köpa Vikabröd på Leksands knäckebrödsfabrik.

SVERIGES BILLIGASTE BARSPRIT: I väntan på en pizza på Kolgrillen i Härnösand noterade vi spritlistan på väggen. Och det var som om tiden backat 20 år. Kan inte minnas när vi senast betalade 15 kr för 1 cl krogsprit.

BÄSTA ÖLEN: Många känner sig kallade, men få blir utvalda. Brist på god lokal ”hantverksöl” har det dock inte varit. Att dricka en Malgomajöl vid sjön Malgomaj var stort. Kåtölen (tänk samekåta!) var klart kul, udda och god, men båda fick till slut se sig besegrade. Bröderna Bommens IPA från Njurunda var en upplevelse som förtogs lite av priset (30 kr för 33 cl). Samma sak, men 90 öre dyrare, gällde för Northern IPA med kvanne. Det ölet var riktigt gott och annorlunda. Segrade gjorde vår medhavda budget-IPA Grunion från Ballast point som tyvärr ligger ända borta i USA. Här sparade vi 10 kr per burk – och de blev många…

Kort sagt: Sverige ÄR fantastiskt och resan var toppen!
Och för er som inte tål nakenbilder, avslutar vi med en mjukare variant…

5 svar på ”Den nakna sanningen om vår Norrlandsturné”

Miss jordgubbe. Då du. Samling med raggare från länet och ”Slätta”. Raggarcamp med övernattning.

Vilket trevligt inlägg! Kolgården (med första parkett) besökte vi för några år sedan och nu är vi på väg där uppåt igen om inte vädret ändrar sig för mycket. Det är vad vi kallar 5-stjärnig camping!
Vi håller med, Sverige är verkligen fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »