Att sammanfatta ett år är inte helt lätt. Men vid sidan av krig, dyrare el, mat och bränsle så tycks de flesta haft ett stort behov av att ta igen allt det som förlorats/avståtts under de allvarliga covidåren. Och att mycket har hänt visar om inte annat längden på denna krönika – rekord för min del…
JANUARI, FEBRUARI och MARS:
Efter nyårsnatten tycktes årets första månader bara rulla på. Covid var fortfarande en begränsande faktor varför det blev mycket uteaktiviteter och gästbesök i naturen. Senare blev även invasionen av och kriget i Ukraina, som startade den 24 februari, en i många avseenden hämmande faktor. (om du klickar på en bild blir den större och bildtexten skymmer inte sikten ,-)
APRIL:
På min födelsedag den 7 april flydde vi ett väntat snöoväder. Första stoppet gjordes vid Hornborgasjön, på dagen 10 år efter vår första resa dit med en egen husbil! Då liksom nu tyckte de 17 200 tranorna att snögloppet inte passade för dans. Soligare och lite varmare blev det då vi nådde målet: den bohuslänska kusten vid Väjern, Kungshamn och Smögen. Medan vi nåddes av rapporter om ”snökanoner” och isande vindar där hemma, kunde vi sitta ute i solen och äta räkmacka med vin och öl!
Åter hemma i Brevens bruk följde en intensiv slutspurt på månaden. Alla tycktes vilja ta igen allt det som förlorats på grund av coviden:
Valborg firas traditionsenligt även i Brevens bruk. Men i år innehöll firandet mer dramatik än vanligt. Brasan, placerad på en flotte, bogserades som vanligt till dammen mitt i byn. Väl där väntade tal, musik och sång. Då plötsligt ville brasan tydligen höra bättre och satte fart mot närmaste brygga! Rådige vännen Alf klev fullt påklädd ut i vattnet och lyckades stöta bort flotten…
MAJ:
Brevens bruk får fint främmande från Halland då vännerna Ingemar&Eva hälsar på. ”Om det inte låg så långt bort, skulle jag vilja flytta hit” konstaterade han.
Vad han Ingemar inte visste, var allt arbete som väntade inför byns största händelse: midsommarfirandet och FESTEN på Lustikulle. Efter två inställda år längtade alla (?) i byn efter traditionen med anor ända från 1600-talet! För oss nykomlingar var det en fröjd både att få delta och bevittna hur ”alla” ställde upp i förarbetet.
JUNI:
Aldrig tidigare har vi vandrat så mycket som under vår tid i Brevens bruk. Förutom sedvanliga fredagsvandringar runt Botaren (6,5 km med kaffe) blev det även en tur längs Ringbergsleden och längs Iboholmsån i grannbyn Hjortkvarn.
På nationaldagen firades det sedvanligt i hembygdsgården och byns egen konstnärsgrupp invigde ”Konstiga rundan” som fanns att beskåda hela sommaren.
Redan efter ett år byter vi husbil. Ännu en plåtis med samma mått. Varför? Utan de fräsiga sidofönstren där bak blev sängen längre och sidodörren går att öppna helt. Dessutom dieselvärmare och riktig 9-växlad automatlåda istället för 6-växlad ”robot”. Prisskillnaden var försumbar.
Veckan innan midsommar hinner vi med ännu en tur till bästkusten. Vi campade i Strömstad och gjorde en båttur ut till Kosteröarna – allt i strålande solsken som till och med krävde ett havsdopp!
Hemma i Brevens var jobbet med midsommarkransarna i full gång. 10 000-tals liljekonvaljeblad har plockats. Nu ska de spritas och bindas upp på stångens sju kransar! Gammal som ung deltar… Extra frenesi visade de ukrainska kvinnor och deras barn som under den här tiden fått en fristad i Brevens bruk.
JULI:
Nu var det dags att varva ner. Det gjorde jag genom att sommarjobba som insändar- och debattredaktör på min gamla tidning NA, tidigare kallad Nerikes Allehanda. Lisa extraknäckte som personlig assistent, när hon inte badade och underhöll Panna.
Men vi hann också med att klara det i byn nästan obligatoriska simborgarmärket, och att via storbildsskärm på puben följa de svenska fotbollstjejernas EM-äventyr. Hoppas det går bättre för vännen och vinexperten Karina Tholin som nyligen blivit Brevensgårdens nya krögare!
30 JULI – 23 SEPTEMBER:
Efter jobb och aktiv fritid i Brevens bruk var det dags att vidga vyerna. Det hade länge kliat i våra resandenerver, så efter insamlat kapital och väldigt lite planering gav vi oss iväg. Och hur det gick har vi skrivit om tidigare i två delar:
Hemkomsten fördröjdes något då Lisa blivit erbjuden en ögonlocksoperation (!) på hemvägen. Så det blev några extra dagar hos dotter/optikern Karin i danska Varde. Redan efter en vecka blir Lisa ännu snyggare och ser dessutom bättre!
OKTOBER:
Normalt sett en månad man helst vill glömma eftersom det varken är sommar eller vinter… Men i Brevens bruk var vi inte sysslolösa: höstlöven blockerade ingången, det bjöds på pubmusik från 60-70-talet, fotografen och vännen Sofie ställde ut sina verk i Modellboden, Anna från Stockholm övertog kaféet som nu också ska bli konstateljé, i hembygdsgården var det skördeauktion och för att orka med allt det där tvingas vi motionera i grannbyn Högsjös eminenta sporthall.
NOVEMBER:
Kan vara en dyster månad, men inte i Brevens bruk. För då är det dags för en ganska ny tradition: den stora ljusfesten! Även här deltar många för att smycka byn med olika ljussatta skapelser. Och till det hör musik i både Modellboden och i hembygdsgården där vi åter fick lyssna till ”Bruk i ljus”…
Resten av månaden summeras i bildtexterna nedan:
Den 21 november kom det en riktig snösmocka! Från barmark till 20 cm på några timmar. Då fick vi hjälpa både fåglar och hundar på traven.
Under nästan tre år har vi lyckats hålla oss friska genom karantän, avstånd, munskydd och fem sprutor. Men den 29 november kom coviden ifatt både oss och halva byn. Som en kortvarig influensa, men för min del följt av fem veckors taggtrådshosta, usch!
November var också orättvis på ett annat sätt: samma dag som vi bytte till vinterdäck, åkte våra holländska vännerWillem&Anette ombord på färjan som skulle ta dem från Genua till Sicilien!
DECEMBER:
Det här är månaden då Brevens bruk kramar ut det sista ur sina invånarna. Förutom bastu onsdagar och lördagar, fredagsvandring, motionspass onsdag, lördag och söndag så ska vi hinna med följande aktiviteter:
Byns stora julmarknad som lockar många utifrån, midvinterblot då vi tröstar oss med skönsång och goda drycker, jul- och nyårsdopp, ridande tomtar och traditionell nyårsgrill vid Hunnebergsfallet. Och mitt i alltihopa slår blixthalkan till och spärrar vägen till omvärlden.
Men det senare spelar inte så stor roll – för vi klarar oss och har det riktigt bra här hemma i Brevens bruk!