Kategorier
2023

Bildarkivet öppnade dörren till ett händelserikt 2023

När livet och vädret är grått och trist är det lätt att hemfalla åt dystra tankar. Till exempel att ”vi gör ju ingenting, det händer inget i vårt liv, dagarna bara rullar på” och så vidare.

Ett tips: gör som vi och titta på dina bilder i telefonen eller kameran. Vi upptäckte att det faktiskt hänt en hel del i vårt liv under 2023. Faktiskt så mycket att det räcker till en hel årskrönika. Var så goda!

JANUARI: 

Det var en månad som bjöd på både snö och tö och livades upp av ett besök på en pizzeria i östgötska grannbyn Igelfors.

FEBRUARI:

Även denna månad innehöll omväxlande väder och ett ovanligt väderfenomen på våra breddgrader.

Fyra dagar senare såg det ut så här när byns fredagsvandrare intog sedvanlig fikapaus!
Och den 27 februari var det dags för vårt första norrsken i Brevens bruk!

MARS:

Den 5 mars klockan 5 agerade vi serviceteam åt vännen Lars och placerade hans skidor på startfältet för årets Vasalopp i Berga by, Dalarna.
Klicka på pilen och upplev Vasaloppsstarten på nära håll, alldeles gratis och utan att behöva sticka upp i ottan 😉 Det är mäktigt när 15 000 skidåkare forsar förbi.
Redan den 10 mars hade jag bestämt mig för att åka 2024 års Vasalopp som är det 100:e i ordning! (Tack Lars för inspiration och tack diabetes för motivationen…)
Om jag är lite knasig, vad är då min älskade Lisa som badar i hemmadammen den 23 mars???

APRIL:

En hektisk månad med flera antidiabetesaktiviteter, umgänge i goda vänners lag och vårens entré.

Den 13 april började tibasten blomma i byn…
Efter loppet kunde vi sitta ute hos vännerna Ingemar&Eva och njuta segerns (?) sötma och återställa vätskebalansen.
Hann också besöka vårt tidigare boende på Enet där påskliljorna som vanligt tittar upp tidigt.
Lite senare, den 28 april, tittar vitsipporna fram här hemma då Fredagsvandrarna gjorde en utflykt till Bystad herrgård och dess ekskogar.
På valborgsmässoaftonen kunde jag lägga till ”braständare” på mitt CV…

MAJ:

En månad som mest bestod av resa till konfirmation av barnbarnet Theodor i danska Varde och en utflykt i nord-Tyskland med massor av färsk sparris, fiskburgare och dopp i tempererat vatten. Men så fort vi kom hem vankades det arbete, motion och 45-årsfirande!

Den tredje april blommade magnolian i Stadsparken i Örebro.

Från den 5 till 20 maj bodde vi i husbilen, och hur vi färdades under våra 170 mil, framgår om du trycker på pilarna…

Färden från Brevens bruk via danska Varde till tyska Flensburg.
Från Flensburg till Großenbrode.
Från Großenbrode till Travemünde.
Från Travemünde hem till Brevens bruk.

Väl hemma igen så väntade arbete redan dagen därpå… Byns festplats Lustikulle (utan g) skulle rustas inför årets stora begivenhet; midsommarfesten!

Och efter det väntade träning på byns utegym!

På pingstafton den 27 maj fick vi dock fira! Vi hade nu ”varit ihop” i 45 år. Hurra!

Månaden avslutades med att hunden Panna och jag gick 15 km på vår vackra Ringsbergsled:

Om du som jag börjar tycka att det här är lite långrandigt, så tycker du rätt. Ska vi gå i tryck i tid så får vi lägga på ett kol och hålla oss kort!

JUNI:

Vännen och byns ”borgmästare” Gunnar fyller 83 och bjuder som vanligt på trädgårdsparty. Hembygdsföreningen firar nationaldagen, Konstiga rundan invigs och några galningar cyklar 40 km till Hjortkvarn för att äta den berömda glassen. Vi får besök av vänner som uppskattar både vädret och miljön i Brevens bruk. Vi plockar också jordgubbar och firar midsommar.

JULI:

Från midsommar och hela juli är jag åter sommarvikarie på Nerikes Allehanda. Men vi hinner med att besöka Julitta herrgård, delta i Brevens mini-triathlon, fira Lisas 75-årsdag med barn och barnbarn på Gustavsviks camping, och lyssna till Hasse ”Kvinnaböske” Andersson vid hembygdsgården.

AUGUSTI:

Kan sammanfattas kort: vi avreste den 1 augusti och kom hem 37 dagar och 427 mil senare. Via Höga kusten, Jokkmokk, Kiruna och Narvik kom vi till norska Tromsö. Där vände vi sydvästut för att uppleva Lofoten. Hemåt åkte vi via Bodö, Mo i Rana, Kittelfjäll, Vilhelmina, Östersund, Orsa, och Ludvika… DET var en fantastisk resa!

Nedan några bildspel som du måste trycka på…

SEPTEMBER:

En riktig diversemånad med en hel del kultur. Eliten av Sveriges blåssextetter samlas för festival i Brevens bruk, byn får ny asfaltsväg ända till Kilsmo, vi bjuds på en Leonard Cohen-konsert i hembygdsgården, Peter Flack och hans Hjalmarrevy återkommer efter längre covidavbrott och vi avslutar månaden med en utflykt till Öland och Skördefestivalen.

Välkomna hem från Norge, hälsade grannen och vännen Antun med denna kantarellåda!
Asfaltsläggarna höll på långt in på natten för att ge oss ”ny väg” de 7 kilometrarna norrut till Kilsmo.
Det var fullsatt i hembygdsgården när Lars M Andersson, Jacob Nordin och Kjell Nytting bjöd på sin tolkning av Leonard Cohen.
Från den 22 september lockade Peter Flack och Hjalmarrevyn många busslaster från när och fjärran till Brevens bruksteater. Det mesta var utsålt fram till jul och fortsättning följer i februari och mars.
24 september drar det ihop sig till höst och det är dags att stänga igen festplatsen Lustikulle med en arbetsdag.
Och Gubbens bastuförening ser till att det finns ved för vinterns isvaksbad!

Bilder från Ölandsbesöket 30 september till 2 oktober. Klicka på bild för eventuell bildtext och förstoring:

OKTOBER:

Kultur och väder passade denna månad. Lars Lerin-utställning i Kumla, snö, höststorm och mer revy. Och därför testar vi åter en bildmosaik som är klickbar:

NOVEMBER:

Lite smått och gott, men också Brevens bruks stora ljusfest den 4 november. Den senare lockar folk från fjärran men kräver också stora arbetsinsatser av byns alla frivilliga och kreativa människor.

Den numera årliga stora ljusfesten ”Bruk i ljus” genomfördes den 4 november och får sin egen bildserie:

En fullsatt hembygdsgård lyssnar när Brevens egen kör, under ledning av musikfamiljen Hall, framför byns egen nationalsång ”Bruk i ljus”. Textförfattaren och vännen Gunnar Breving, längst till höger, tyckte att det som vanligt lät minst lika bra som Tommy Körbergs stadsversion.

DECEMBER:

Här låter vi åter bilder och bildtexter tala för sig själva:

Gunnel Marchesini, skapare av Brevens julmarknad, som vi återkommer till, konstaterar att byns stora julgran med belysning hämtade från Sloan Square i London tändes den 1 december. 4 dagar tidigare var gräsmattan grön…

Den 2 december vaknade jag och vännen Thomas i hans husvagn uppe i Kläppen, Dalarna. Minus 26 grader! Men lite senare på dagen inleddes Vasaloppsträningen på allvar…

Tillsammans med midsommarfirandet, ljusfesten och Hjalmarrevyerna är Brevens bruks julmarknad det som lockar flest utsocknes till byn. Den 16 december arrangerades den för 20:e gången och nu med rekordmånga, 50, knallar på plats.

Efter marknaden återkom den vita vintern med full styrka till Brevens bruk. Och då passade vi på (!) att åka söderut för att fira jul hos dotter Karin med familj i danska Varde. Och det blev en resa genom stormen Pia över både Öresunds- och Stora bältbon.

Julen i danska Varde, 87 mil från Brevens bruk, blev fridfull. Som vanligt mycket och god mat, långa promenader, ölprovning på bryggerikrog, lite shopping i julnissarnas huvudstad och upptäckt av en ny drink.

Hemfärden från Danmark gick via Halland och Övra Århult. Där har vi tidigare bott och nu var det dags för oss att återse vännerna Eva&Ingemar. Och vår Panna fick återse sin mamma Maya och hennes nya kompisar, alla Lagottohundar.

Skön skogspromenad i Halland för både folk och fä…
Eva lyckas utfordra fem hundar samtidigt!

I skrivande stund ser jag många bybor som går eller sparkar sig fram mot den väntande och traditionella lunchgrillningen vid vindskyddet vid Hunnebergsfallet. Andra har passat på att ta årets sista utedopp.

Vid tolvslaget väntar samling vid Rostugnen där det bjuds på musik, lite mat och dryck innan vi önskar varandra och er alla ett

Translate »