Kategorier
Nystart 2021

2021 blev lovsång till vår nya aktiva hemby

I ett försök att summera det gångna året, upptäcker jag plötsligt att detta blir en enda lång lovsång till vår nya hemort Brevens bruk. Det är i Närkes sydostligaste hörn mot både Sörmland och Östergötland som det händer. Redan efter knappt fyra månader är vi säkra: Vi har aldrig bott på ett aktivare ställe – och med så många trevliga människor!

Det här kan bli en lång text med många bilder, men 2021 har varit ett innehållsrikt år. Vi har bytt boende, husbil, fått massor av nya vänner och upplevt flera jubiléer – så det är bara att hänga med i kronologisk ordning!

Som så många andra, konstaterade vi att 2020 gick till historien som ett riktigt pissår, för att skriva klartext. Vi valde därför att bränna bort eländet via en flamberad oxfilé – och efter det blev allt bättre!

JANUARI:

Året började med att vi som nyinflyttade vaknade i Södra Ladugårdsängen i Örebro, som vid den här tiden mest liknade en gigantisk byggarbetsplats där det skapades 3000 nya lägenheter. Men det var samtidigt nära till naturen, så det blev några mil i skidspåren på närliggande golfbanan och uppe i Kilsbergen.

FEBRUARI:

Det var en månad då solen stack fram och vi kunde inta en AfterWalk-öl, dra täcket över huvudet och se hur snön smälte bort…

MARS:

Fick från hög höjd följa byggandet runt vår lägenhet på sjätte våningen genom att besöka vännen och kranföraren Ivar 50 meter över havet.

Och hemma hos vännerna Lasse&Kalle jobbade en arborist på hög höjd medan vi andra slet på marken.

Månaden avslutades med att vi fick vår första covidspruta utan problem.

APRIL:

En dag i april blev jag plötsligt kidnappad för att firas som 70-åring i covidsäkert sällskap.

Samma grattisgäng kunde med hjälp av 40-årigt bildbevis hävda att åren går – och sätter sina spår!

MAJ:

Min diabetes måste hållas i schack, varför maj månad ägnades åt att i dur och skur genomvandra närbelägna naturreservaten Sommarro, Markaskogen och Sörbyskogen i jakt på orienteringskontroller.

Vi hann även med att fira 42 år som par – även om pandemin ibland skiljde oss åt!

JUNI:

Trötta på byggplatsutsikten började vi nu på allvar leta bostad i våra ”gamla kvarter” på Öster i Örebro. Och nog skulle vi hamna österut… Tidigare jobbarkompisen och fotochefen Sofie tipsade om en ledig lägenhet 5 mil österut i Brevens bruk!

Minst sagt misstänksamma mot vistelse i en liten håla på gränsen till Sörmland och Östergötland åkte vi ändå dit och tittade – och föll pladask! Hyreskontraktet skrevs på samma dag, men inflyttning skulle ske senare.

I juni hände fler stora saker: Vi bytte från stor till mindre husbil. Premiärturen gick till Halland och vårt tidigare boende på Enet. Och på andra sidan den lilla byn Ätran fanns vännerna Ingemar&Eva som tog hand om oss.

På vägen hem var vi kallade till en träff vid vårt förr-förr-förr-förr-förr-förra hem, Lilla Klevet utanför Hallsberg. Där skulle vi få möta ”hemliga gäster”, men paret Brunner lyckades avslöja sin ankomst i förväg! Kul hade vi i alla fall i goda vänners lag.

JULI:

Svältfödda på husbilsresor, eftersom bytesaffären dragit ut på tiden, drog vi iväg på en inrikestur. Vi valde att börja med Stegeborg och dess utmärkta ställplats vid Östersjöns inlopp till Göta kanal. Här hade Lisa varit på scoutläger 57 år tidigare. Hann också med Söderköping, Borensberg och Våtsjön mellan Karlskoga och Örebro.

I juli ryckte jag också in på ett riktigt toppjobb: senior sommarreporter på NA där jag nu fick lyda chefer som jag en gång i tiden varit med att lära upp!

Juli innehöll även familjelycka då hela familjen var samlad för första gången på flera år. Lisa fyllde okänt antal år denna dag, svärsonen Christer hade hunnit bli 50 och döttrarna Stina och Karin 2×45. Lillgrabben Mikael blir 37 i höst.

AUGUSTI:

Söndagen den 8 augusti flyttades sängen från Örebro till Brevens bruk, vår nya hemort. Det blev en rivstart. Vi togs emot av hjortar i trädgården, tittade på Peter Flacks covidsäkra sommarrevy, följde med på den numera klassiska Fredagspromenaden runt Botaren, fiskade kräftor, motionerade, lyssnade på bruksmusik, och badade bastu.

Den 25 augusti flydde vi fältet för lite rekreation. Landade på danska Bornholm som vi cyklat runt 16 år tidigare. Nu skulle vi bland annat fira vår 40:e bröllopsdag… (mer om en husbilstur på Bornholm utlovas i ett senare/tidigare blogginlägg).

Hemåt tog vi vägen via Österlen, Torhamn, Kristianopel, Figeholm (där vår Panna passade på att bli 7 år), Västervik och Norrköping.

SEPTEMBER:

Åter hemma i Brevens bruk bjöds det på guidad tur till resterna av Bråslättens kolugn, mer motion i utegymmet, dam-SM i disqgolf, Sextettfestival, besök av Mustangklubben, klyvning av bastuved och landshövdingens invigning av naturreservatet Brevens tallskogar.

OKTOBER:

Efter pandemistopp och vår egen sväng till dotter Karin med familj i jylländska Varde blev det dags för Peter Flack, Hjalmar & Co att åter spela revy i Bruksteatern. Utsålda hus gjorde att revyn nu kan beskådas även i januari och februari. Vi noterade att många av besökarna kom med, och övernattade i, sina husbilar för att klara revymiddagens fullständiga rättigheter… Själva har vi gångavstånd till allt: vinprovning i Brevens hjärta, sjöbastun vid Gubbens eller den i byns eget badhus tvärs över gatan. Fredagspromenaderna fortsatte med folk och fä. Då serveras vi alltid kaffe av min tidigare chef Stigbjörn. Samme man ser också till att det bjuds på kluriga quizfrågor sista fredagen i månaden i byns pub på Brevensgården.

NOVEMBER:

I början på november var hela halva byn engagerad i tillkomsten av ”Ljusfest på Bruket”. Den 6 november lystes byn upp och i Hembygdsgården bjöds på musik med kaffe och korv, vilket lockade många tillresta.

Plötsligt lugnar livet ner sig i den lilla byn, bortsett för alla de många jägare som letar efter älg, hjort och svin. Vi själva andas ut och försöker ta igen det vi missat tidigare: surströmmingskalas och ett besök vid Hunnebergsfallet som med sina 21 meter påstås vara Närkes högsta vattenfall! Så här års dock bara en liten rännil… Lagom till 1:a advent tände Bruket sin julbelysning och den stora granen.

DECEMBER:

Månaden började lugnt och vi fick tid att vinterbada, åka skridskor, testa olika julöl, att både fredags- och söndagsvandra – och tyvärr även cykla med sommardäck på isbana vid ett blött 240-årskalas i storstaden Örebro.

Åter på benen nästa morgon den 11 december för att sälja kaffe och agera värd i samband med välbesökta Brevens julmarknad, där det bland mycket annat bjöds på underbart goda kolbullar med fläsk.

Vid vintersolståndet den 21 december var det dags för Midvinterblot med fackeltåg och musik i den gamla rostugnen…

Vår första jul i Brevens bruk bjöd på både ridande tomte, släktlunch och julotta.

Efter jul var det hög tid för vila om vi skulle kunna ta del av nyårsaftonens attraktioner: avgång klockan 9 för Fredagspromenad med silltårta och öl och kaffe, samling klockan 12 vid Hunnebergsfallet för korvgrillning och samkväm, samling klockan 23:30 vid Rostugnen för nyårsfirande med musik, skumpa och rislyktor…

Som sagt från början: om det händer, så händer det i Brevens bruk! Och med det sagt önskar jag och Lisa alla våra vänner ett riktigt

FOTO: Sofie Isaksson
Translate »