Kategorier
Övrigt

Svaret på den eviga frågan: Husvagn eller husbil?

Husvagn eller husbil? Efter tio år i branschen har jag svaret. Men jag kommer att tvinga er att läsa till slutet.

Frågan har ställts ofta, och folk har nästan blivit osams kring detta högst personliga vägval.

För min del började det med hustru Lisa. Hon föddes nästan i en husvagn. Föräldrarna hade varit med och startat Caravan club.

När jag kom in i bilden var det västkusten som gällde. Där stod deras husvagn som vi och barnen fick utnyttja då vi händelsevis hade gemensamma luckor i kalendern.

Det var ett bra liv, särskilt för barnen.

Men, barnen växte upp och vi själva blev nästan pensionärer. Vi hoppade av våra jobb och ville ut på äventyr medan vi var friska.

Husvagn eller husbil?

Redan 1988 hade vi fått möjlighet att hyra en husbil, så vi gjorde en Europaresa ner till Medelhavet med de tre barnen.

Det äventyret, och en del andra i husbil, levde vi på länge.

2012 köpte vi vår första egna husbil. På den och i våra sinnen stod det ”frihet” med eldskrift.

Frihet att när som helst stanna eller lossa handbromsen och dra vidare till ett nytt ställe, nästan alltid med utsikt över hav, sjö, flod eller kanal eller på en bergstopp.

Andra valde husvagn. Betydligt billigare, särskilt om du redan har ett avbetalat dragfordon. Den rena boendeytan är oftast större i husvagn än i husbil, såvida den senare inte är en gigantisk och dyr sak med utskjutbara extrarum med mera…

Vid våra många möten med husbils- och husvagnsägare har vi kommit fram till några förenklade slutsatser:

Husvagnsägare vill ligga still och umgås, bli bekanta och ha det ungefär som hemma men ändå på ett annat ställe. Och de vill framför allt kunna ta bilen för att åka iväg och handla eller besöka saker som inte ligger intill campingen.

Husbilsägare är mer nomader, resandefolk. De hejar och uppför sig väl, men det uppstår sällan några djupare relationer med omgivningen – de vet ju att de snart ska dra vidare, till ett annat ännu bättre (?) ställe…

Även vi har dragit vidare, i livet. Efter tredje husbilen, alltid större, stoppades vår dröm av ett numera känt virus.

Istället för två år som rullande nomader blev det dags att återvända till lägenhet och vardag och ekonomi. Men vi ville fortfarande kunna resa.

Husvagn eller husbil?

Svaret blev en kombination av personbil och husbil, en plåtis! Det är ”en husbil i behändigt format”, vanligtvis kortare än 6 meter. Den har allt som en husbil har, men är mycket trängre.

Vi är långt ifrån de första, men vi siar att detta alternativ kommer att tilltala allt fler framöver.

Kom ihåg var ni läste det först!

Texten ovan skrevs för ett år sedan som en krönika i Nerikes Allehanda, oklart varför den inte publicerats på vår blogg tidigare, men sedan dess har vi hunnit byta husbil igen! Fortfarande en ”plåtis” 5,99 meter, men nu sprillans ny och med riktig 9-växlad automatlåda och plats för långa att sova på tvären då de snygga fönstren i den gamla bilen är borta! Här är vi parkerade på liten klipphylla med utsikt över Drammen i Norge…
… och dit hade inte vännerna Owe&Marita kunnat följa med i sin husbil (?). Å andra sidan har de plats för liten bil i garaget 😉

Translate »