Kategorier
Första FrihetsFärden

Zell am See bjöd på supande avsked

Trångt, fullt och festligt på torget i Zell am See dagen innan fastan.
Trångt, fullt och festligt på torget i Zell am See dagen innan fastan.

Att vännen LarsO fyllt 60 år dagen innan och skulle åka hem dagen efter fick tydligen halva Zell am Sees befolkning och turister att gå ut på gator och torg och supa skallen av sig. Eller var det världens största after-ski eller vad var det?
Trots dimma och duggregn var det festligt värre när vi gled in i stadskärnan på eftermiddagen. Trångt men vänligt, inte en polis i sikte. Ölet minst sagt flödade från de otaliga torgstånden, liksom musiken och sången från den stora festivalscenen.

Karneval är också maskerad. Och uttrycksmedlen är olika.
Karneval är också maskerad. Och uttrycksmedlen är olika.
Själv gillade jag de här glasögonen bäst.
Själv gillade jag de här glasögonen bäst.

Okunskap är ondskans moder, har någon klok människa sagt., Och jag säger att Wikipedia ofta kan bota detta…

Eftersom festandet, supandet och ätandet ägde rum en tisdag innan askonsdagen så var sökandet efter kunskap ganska enkelt. Denna askonsdag börjar FASTAN för många, varför tisdagen innan är sista chansen. Så här står det om traditionen i de tyskspråkiga länderna Tyskland, Österrike och Schweiz:
”The carnival session, also known as the ”Fifth Season”, begins each year on 11 November at 11:11 a.m. and finishes on Ash Wednesday of the following year with the main festivities happening around Rosenmontag.”
Om oss hemma i Svedala står det så här:
”Påskfastan, kyrkoårets största fasta, inträffar som en förberedelsetid för påsk. I västkyrklig tradition börjar den på askonsdagen och sträcker sig 40 dagar – söndagar undantagna – till och med påskafton. Askonsdag och långfredag är de strängaste fastedagarna.”
Själv ska jag börja ta det här med fastan lite mer på allvar, åtminstone dagarna innan. Kanske redan från 11 november klockan 11.11? Varför inte rent av lägga in det som en påminnelse i almanackan?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »