Kategorier
Första FrihetsFärden

Mat är inte allt, men nästan som porr i Tyrolen

För mig med centraleuropeiskt påbrå är det ett himmelrike att få ta del av matmenyerna i Österrike och Tyrolen. Nästan som förr hemma i köket hos mor och far. Namnen på maträtterna låter nästan halvporriga.

image

Gulaschsoppa med bröd, öl och en Jäger känner många skidåkande nordbor till.

image

Färre har prövat gulasch med speckknödel. En het köttgryta där såsen sugs upp av en slags brödbulle med inbakat fläsk.

image

Kaiserschmarrn. Uttala det, tänk på ungspannkaka med för många ägg, sönderskuret i småbitar som intages med sylt och florsocker. Låter kanske mer som en efterrätt, men serveras här gärna som en stärkande lunch.

image

Knödlar finns i många varianter. Vanligast är en tallrik med spenat- ost- och fläskknödlar simmande i smörsås och massa gräslök. Finns även som soppvariant.

image

Germknödel kan ätas som enkel lunch men oftast som rejäl efterrätt. Som en stor kokt kroppkaka fylld med plommonmarmelad. Över bullen strös massor av vallmo, florsocker och smält smör.
Vid skördetider byts marmeladen ut mot riktiga aprikoser, persikor, stora plommon eller vad man nu gillar och har tillgång till.

image

Apfelstrudel låter som en kärleksförklaring om det uttalas långsamt. Det är en efterrätt bestående av mycket tunn deg (få kan i dag göra den så tunn som pappa Franz) fylld och gräddad med äpplen. Vaniljsås och florsocker serveras till denna varma dessert.

image

Sauerkraut (surkål) finns på burk. Och här slår oss fransmännen med häpnad då de förutom surkålen fyllt burken med kött, potatis och korvsnuttar! En helt färdig och snabblagad topplunch!
Traditionellt intages surkålen med fläsklägg och potatis- eller brödknödel. Här går det åt massa öl och gärna ett par snapsar för att förbränna fettet i magen.

image

Nära glömma wienerschnitzeln som smälter i munnen utan att behöva tuggas särskilt mycket! Panerad skinka av mycket god kvalité dränkt i citronsaft. Om den inte paneras kallas den plötsligt Jägerschnitzel. Ofta serveras schnitzlarna stora som små dasslock och med brynt potatis till.

image

Rökt gemswurst var en ny bekantskap som inte fanns på middagsbordet där hemma. Gemsen är ett vilt bergsdjur som påminner om en stor getabock. Jagas, skjuts och kan bli till rökt korv som är mycket god tillsammans med grovt bröd, saltgurka och öl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »