Kategorier
Flykten från ruskig höst

Vulkanutbrott stoppade vår resplan

image

Samma dag som vi bestämt oss för ett uppbrott, väljer vulkanen Etna, knappa 15 mil bort, att få ett par rejäla utbrott. Dagens utbrott ska ha varit det värsta/största på 20 år.
Efter fem veckors vistelse hos Pippo Gravagna i Pozzallo ska vi äntligen kasta loss och göra ”Sicilien runt”. I den grova skissen ska vi resa motsols och ta vägen förbi både Ikea och Etna på Siciliens östkust.
Enligt ”experterna” kommer Etna att lugna ner sig och sedan hålla sig stilla i flera månader. Om och när vägarna uppför berget är öppna, så är det också riskfritt att vara där…
Vi åker lite långsammare och ser vad som händer, framför allt med askan. Det finns fiskelägen och flyttfågelskogar som vi vill besöka på vägen. Just nu är vindarna gynnsamma och risken för nedfall åt vårt håll är minimal.

image
Samtidigt blir vi påminda om andra allvarliga händelser i vårt närområde. Så var till exempel moderatledaren Anna Kinberg Batra här i Pozzallo så sent som i augusti. Hon studerade båtflyktingsituationen på ort och ställe.
I dag sägs båtarna och flyktingarna inte längre komma hit, men båtvraken i hamnen utgör en skrämmande syn.

I båten till höger dog 42 flyktingar av syrebrist då de var inlåsta i lastutrymmet under däck.
I båten till höger dog 42 flyktingar av syrebrist då de var inlåsta i lastutrymmet under däck.

Nu visar det sig också att vi långtifrån är de första svenskarna som letat sig till denna, för oss, hittills helt okända lilla hamnstad. På andra sidan staden är stränderna längre och försedda med hotell och strandpromenader. Och hit går det/har det gått charterresor från Sverige.

image

Eller så kan man göra som Jan Malmgren i Malmö; starta en speditionsfirma och frakta möbler åt svenskar som vill bosätta sig i ”skatteparadiset” Malta. Honom träffade vi på en p-plats där han var tvungen att invänta det klockslag då det var tillåtet att åka på vägarna. Och vänta var han van vid: han hade fått vänta fyra dygn på Malta innan stormen var över och färjan till Pozzallo åter kunde segla…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »