Kategorier
Kroatien 2017

Vi vandrade i Hitlers skugga

Det skulle bli en enkel bensträckare, men 4-timmarsvandringen sträckte sig ända in i det fördolda. Inte ens tyskarna själva vill göra reklam för Hitlers sommarstuga…

Anlända till Berchtesgaden valde vi att bo flott på Camping-Resort Allweglehen med fantastisk utsikt, toppmoderna duschar, toaletter, äkta gasthof och simbassäng med alputsikt. Dessutom stora platser med egen el, avlopp och vattenkran.

”Alphyddan” var  lyxhotellet Kempinski med egen helikopterplatta. Och senare fattade vi också att bakgrunden utgjordes av berget Kehlstein som krönes av Hitlers sommarstuga – vid klart väder…

Nu skulle de trötta kropparna motioneras! Vi utsåg en alphydda kallad Kempinski som mål. Tuff klättring uppför dryga timmen, men det var det värt. Anlände till lyxhotell med egen helikopterplatta. De serverade svettiga vandrare och hund både mat, öl och vatten på uteplatsen.

På uppvägen hade vi sett murmeldjur och skyltar som varnade för farliga ormar.

Lite senare, på vägen ner, kom den stora överraskningen: bakom oss hade vi berget Kehlstein. Handen upp alla som förknippar det med Berchtesgaden, Örnnästet, Eagles nest, Hitlers sommarstuga?

Men, det är samma ställe. Vi befann oss vid ingången till en underjordisk bunkeranläggning med fängelse och skyddsvärn. Här hade Reichssicherheitsdienst, RSD, sitt säte.

Enligt Wikipedia var RSD en vaktstyrka inom SS i Nazityskland. RSD ansvarade ursprungligen för Adolf Hitlers personliga skydd, men kom senare att sörja även för andra partimedlemmars säkerhet, bland andra Hermann Göring, Heinrich Himmler och Joseph Goebbels.

Nedkomna till campingen vänder vi våra blickar bakåt och uppåt – och vad ser vi om inte Örnnästet högst uppe på en klippa? När vi studerar bilderna, så har vi – utan kännedom – fotograferat sommarstugan höljt i dimma…

Örnnästet på toppen av berget Kehlstein är Berchtesgadens främsta besöksmål – trots att de flesta skyltar och broschyrer bara talar om just Kehlstein…

Huset var en personlig gåva till Führern från det nationalsocialistiska partiet. Martin Bormann, en av Hitlers främsta hantlangare, fick 3000 man att på bara 13 månader bygga anläggningen för att fira Adolfs 50-årsdag.

Tänk vad kan kan få lära av en enkel fotvandring…

Men, å andra sidan var det en vandringstur även med trevliga inslag:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »