Kategorier
Flykten från ruskig höst

Problem med el istället för vägavgifter

I Österrikiska skidskytteorten Hochfilzen skulle det finnas en billig och bra ställplats. Det fanns bara en dyr camping utan vykortsbilder...
I österrikiska skidskytteorten Hochfilzen skulle det finnas en billig och bra ställplats. Det fanns bara en dyr camping utan vykortsbilder…

Allt blir som bekant inte alltid som planerat eller tänkt. Väntad värme kan bli kyligt regn och dimma, och samtidigt kan förväntat papperskrångel gå som en dans.

Via både motorväg och vacker landsbygd närmade vi oss med viss bävan Österrike. Fackpressen hade i flera artiklar dömt ut landets system för vägavgifter.

Enkeltval: skaffa en Go-box att sätta på vindrutan - eller håll dig borta från alla motorvägar!
Enkelt val: skaffa en Go-box att sätta på vindrutan – eller håll dig borta från alla motorvägar!

Alla bilar över 3,5 ton måste ha en så kallad Go-box fastklistrad på vindrutan. Vid köpet har du betalat minst 750 kr. Från den förbetalningen dras sedan pengar varje gång du passerar uppsatta monitorer på motorvägarna.

Vi hade en två år gammal box kvar från den förra bilen med 500 kr innestående. Vid gränsstationen (på den tyska sidan!) blev boxen omregistrerad i kassan, vi fick betala ytterligare 750 kr och sedan var det bara att rulla vidare med 1250 kr i vägavgiftskassan. Och det som inte förbrukas, får vi tillbaka vid utresan… Vad är problemet?

Problem kan istället vara att lita på den erkänt välrenommerade tyska ställplatskatalogen Bord Atlas. I Hochfilzen, 1000 meter över havet, skulle det finnas en bra ställplats bakom byns kulturhus. Men den fanns inte längre, så det fick bli en närbelägen och betydligt dyrare camping på vischan.

Trevlig ägare, toppmoderna sanitetsbyggnader och troligen väldigt vackert vid klar väderlek – men värm er för guds skull inte med elkraft! Den läxan kostade…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »