Kategorier
Övrigt

Vi minns vårt nya liv 2018 – och önskar Gott Nytt År!

Ännu ett år har passerat. Vi ryckte upp bopålarna i Örebro, Närke, och skattskrev oss i Ätran, Halland. Förutom flytt, renovering, djur- och skogsskötsel och många nya möten, hann vi också med en hel del utflykter och resor. Tog hjälp av bildarkivet och försökte sammanfatta året som gått…

Sista natten bodde vi på jobbet

JANUARI: En rotlös månad där vi bodde på fyra olika adresser, och med många resor mellan Halland och Örebro. Vännen Eva, som tog tåget från Halland, och många fler hjälpte till med packningen i Oskarsparken. ”Sista natten i Örebro” ( 23 januari) bodde vi på Hotell Borgen som tidigare varit tidningshus och min arbetsplats i många år. I det hotellrum som varit mitt tidigare arbetsrum hittade vi vännerna Eva&Ingemar från Halland som bokat och anlänt i hemlighet! 

  • Onsdag 24 januari rullade flyttlasset från Örebro till Ätran...

Första natten på Enet

FEBRUARI: Fortsatt uppackning och massor av inredningsarbete (= montering av Ikea-skåp). Slutligen, lördag den 17 februari 2018, flyttade vi in och tillbringade första natten i vårt nya hem på Enet. Allt var inte klart, och vi trängdes med flyttkartongerna – men det var riktigt skönt! Och det tyckte nog vännerna Eva&Ingemar också, då vi bott tillsammans i deras ”pensionärskollektiv” i flera månader…

Flydde flytten med Spanienresa

MARS: Vi besökte och fick själva besök. Vi flög från inflyttningsbestyren och Landvetter till Malaga. Där, i närliggande Torrequebrada, vinterbor numera våra Kålleredsvänner Anita, Sören och deras beagle Charlie. De träffade vi första gången på en husbilsparkering i Pompeji i Italien. 

Samma månad inföll påsken. Hemma i Halland var det inte solsken, luncher på trottoarserveringar eller boulespel i kortbyxor. Snöslasket blev till lera som stod oss knähög, men det hindrade inte barn och barnbarn från att gästa oss.

  • Boulespel i kortbyxor var skönt avbrott i flyttbestyren.

Utflykter i nya landskap

APRIL: Lär-känna-din-hembygd var namnet på ett antal privat arrangerade rundturer som vi gjorde med hjälp av vänner då vi i början av 1980-talet hamnat i Närke. I april var det dags för några utflykter i vårt nya närområde. Skånska Torekov på Bjärehalvön, Bordershop i tyska Puttgarden (stora närområden här nere…) och sandstränderna i Vesslunda naturreservat söder om Falkenberg var några av platserna som besöktes.

Het hårdtest av husbilen

MAJ: Inför kommande långresa i sommartid hårdtestades husbilen med fyra vuxna och två hundar. Det blev en resa till golfslottet Torreby i Bohuslän, Hälleviksstrand och Hönö i Göteborgs skärgård.

  • Boulespel med hängivna åskådare vid Torreby slott medan vännerna äter golfmiddag.

Väl hemma igen var det dags för ett nytt projekt: I månadsskiftet maj-juni passade det bra med vassröjning i den egna sjön! Och badbåten kom till räddning många gånger denna rekordtorra och heta försommar i Sverige.

Modelljobb betalade resa till Jylland

JUNI: Nu vankades både arbete och ”semesterresa”. Åter till Örebro för att återuppta karriären som fotomodell. Den gamle papperstidningsredaktören skulle göra reklam för att läsa tidningen på platta eller i telefonen …

Extrainkomsten användes för en utflykt till danska Varde och Blåvand på Jylland där dotter Karin med familj skämde bort oss några dagar.

Med barnbarnet Theodor besökte vi Tirpitz. Det är ett prisbelönt danskt miltärhistoriskt museum i Blåvand i Varde kommun på Jylland. Den då tyska bunkeranläggningen började byggas i juli 1944 som en del av Atlantvallen. Men, den blev – tack och lov – inte klar i tid.

70-åringar på lång och varm vift…

JULI: Påbörjade ytterligare en karriär, nu som golfcaddie på SM-tävlingarna för far&son (Bengtsson) i Varberg. Och nej, jag har aldrig spelat golf själv!

Resten av månaden ägnades åt ”70-åringar på vift”. Två män hade planlagt en present åt fruarna som både passade på att fylla 70 år.  Började med 70-årskalas i danska Varde, sedan vidare genom Tyskland, Holland, Normandie och Bretagne, Champagne, Moseldalen och tyska Östersjökusten.

Kort summering: åk inte 440 mil på 14 dagar, särskilt inte då det är 42 plusgrader när du är på motorvägen runt Paris… Men, vi hade kul!

  • Musslor sköljs ner med vin i Saint-Malo i Bretagne.

När Enet blev en ställplats

Anna, Erik, Anette och Willem samlade på Enet.

AUGUSTI: Nu var det andra som luftade sina husbilar och använde vårt Enet som ställplats. Danska Anna&Erik och holländska Anette&Willem kom på besök. Båda paren har vi känt, träffat och hållit kontakt med sedan våra första möten på Sicilien.

Bastubad i Spanien

SEPTEMBER innehöll också både arbete och ”semester”. Åkte åter till Örebro för att stiga på sällskapsresa till bastubad (!) vid Mar Menor-lagunen i södra Spanien. Bastubadande och öldrickande gubbar hade några härligt avkopplande dagar.

För ett par av oss pensionärer var det behövligt inför kommande arbete: att agera rösträknare åt länsstyrelsen i Örebro efter riksdagsvalet 11 september.

Höst i Halland

OKTOBER: Redan den 4:e kom säsongens första snö! Därefter kom vänner från Hallsberg, Örebro och Stockholm för att umgås, dricka, äta, basta, mysa i badtunna och vandra i höstliga halländska landskap.

Rökt korv och klippkort i vården

NOVEMBER: Vännerna Bengtsson lärde oss att både tillverka och röka korv. Det var både kladdigt, roligt – och gott!

Under november hade vi också klippkort på vårdinrättningarna i Halland: allt slutade väl då Lisa fick en pacemaker inopererad, medan jag väntar på bettskena för att få tillräckligt med syre på nätterna – och sluta störa omgivningen med nattliga oljud, eller dödstystnad.

En månad fylld av maxad jul

DECEMBER: En månad helt i julens tecken. Vår första ”riktiga jul” på flera år, började redan 1 december med pynt ute och inne inför 1:a advent dagen därpå. Andra advent agerade vi tomtefar & tomtemor då Gunnarps hembygdsförening arrangerade traditionell tomtepromenad åt 300 personer.

Till själva julen hyrde vi en närbelägen 12-bäddsstuga med badtunna och julgran. Nästan hela tjocka (?) släkten anlände från Danmark, Stockholm och Hallsberg. Mat, dryck, bingolotto på tv, 5 km Julelöbet på julafton, nattliga bad – och nästan inte ett enda ont ord. 

Och med det önskar vi alla ett riktigt Gott Nytt År! Vi påbörjar ombytet och laddar inför nyårsnatten som blir den första på vårt eget Enet.

Ett svar på ”Vi minns vårt nya liv 2018 – och önskar Gott Nytt År!”

Ach war das ein aufregendes Jahr 2018!
Aber zum Glück endet es mit einem schönen, gemütlichen Weihnachtsmonat.
Wir sind nach den Familienfeiern zu Weihnachten wieder in Cuxhaven und schicken von hier alles GUTE, Glück und Zufriedenheit mit schönen Reisen für und in 2019.
Alles Liebe dazu wünschen Peter und Gisela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »