Kategorier
Europa våren 2019

Vi hittade våren i Prag!

Många tycker, tänker och pratar gärna om väder. Jag tycker att väder är enkelt: ju längre söderut du åker, desto varmare blir det. Nu hittade vi solen, värmen och våren i Prag redan den 4 april!


Lantbrukarna hemma i Ätran får vänta länge på en sådan grön vall…

Redan på vägen mellan Sverige och Tjeckien stod det dock klart: vädret är inte vad det varit. Enligt häxor, bondepraktikan och andra källor sker allt på vissa datum. Men så är det inte längre!

Ta det tyska ”Spargelzeit” – skördetiden för den vita sparrisen. Den ska vara från SLUTET av april till 24 juni. Men, i den lilla Elbestaden Pirna köpte vi nyskördad prima vit sparris redan den 1 april!

Och ju längre söderut vi kom, desto högre blev temperaturen och grönare och högre blev gräset… För att inte tala om alla blommande häggträd, nästan överblommade ginstbuskar, maffigt blommande magnoliaträd och björkar med stora musöron och hängen!

Fågelkvitter hör våren till – men också en sak som många glömmer bort: att kunna sitta kortärmad på en uteservering! Än så länge lyfter vi där en skål för detta väderomslag – i framtiden kanske vi ångrar oss och längtar tillbaka till bondepraktikans ordning och reda?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »