Kategorier
Första FrihetsFärden

Vi har hittat världens värsta dialekt

SRF, Schweizer Radio und Fernsehen, bjuder på bra sändningar från OS - om det inte vore för språket. De har försett oss med Tre Kronor, svenska curlare, svenska slalom- och skidåkare. Andra länder satsar mer på konståkning och backhoppning...
SRF, Schweizer Radio und Fernsehen, bjuder på bra sändningar från OS – om det inte vore för språket. De har försett oss med Tre Kronor, svenska curlare, svenska slalom- och skidåkare. Andra länder satsar mer på konståkning och backhoppning…

I den inofficiella tävlingen om världens värsta dialekt kan holländare, närkingar och alla andra i riskzonen andas ut; inget slår det schwiizerdütschska språket!

Schweiz har räddat mig och Lisa genom att deras televisionsbolag gillat ungefär samma sporter som vi; sporter i OS där svenskar deltar, typ skidåkning, slalom, curling och ishockey. Men det är fan att lyssna till kommentatorerna… Låter som en blandning av holländska, en österrikiska som frodas av getter bland avlägsna alptoppar, kroatiska som bara består av konsonanter och en gurglande gulaschsoppa som kommer ut ur munnen.
Åter har det bevisats att kompromisser inte är det bästa i långa loppet. Schweiz har länge bestått av människor som talar endera franska, tyska eller italienska. Därför var man tvungen att ur denna språkliga smältdegel hitta något gemensamt. Tyvärr föll valet på det näst intill obegripliga gurglet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »