Kategorier
Första FrihetsFärden

Varför? Varför? Varför?

Långtidscampare. Christer till vänster är skåning och Brian är engelsman.
Långtidscampare. Christer till vänster är skåning och Brian är engelsman.

Två gubbar, en från Skåne i Sverige och en från Cornwall i England, väljer – var för sig – att bo sex vintermånader på en campingplats i södra Spanien. Varför?

Vi har själva funderat på frågan: kan jag efter ett intensivt liv plötsligt bara lägga av, kliva åt sidan och bli onyttig i samhällets mening, trots att jag själv anser mig fullt frisk? Egentligen var ju vår egen lilla utflykt just en flykt från vardagen och alla måsten, men också en jakt på svaret, en undersökning inför framtiden.

När vi blir campinggrannar med skåningen Christer och engelsmannen Brian bjuder vi på middag i utbyte mot ett bra svar.

Christer slet ut sig som lastbilschaufför. Men det var också under sina många Europaresor han bland annat upptäckte området kring staden Murcia i sydöstra Spanien. Här var det inte bara frukt och grönsaker som trivdes. Många nordeuropeer gillade också solen och värmen här.

Den då 61-årige Christer kom hit som campare första gången 2008. Tanken var att stanna ett par månader, men det blev ett halvår. Och så har det fortsatt varje år sedan dess: koppla på husvagnen på bilen hemma i Skåne och rulla ner till La Manga innan höstkylan drar in i Svedala.

image

Vännen och campinggrannen Brian är helt ny i branschen. Det var förra året som han bestämde sig för att fly det engelska regnet för att bland annat få spela golf under drägligare förhållanden. Via tipsa från bekanta och lite studier på nätet kom han fram till att La Manga-området skulle passa. Dit anlände han i sin livs första husvagn en dag i oktober och blev kvar till april.

Varför inte hyra eller köpa en lägenhet eller ett hus här nere istället för att bo i husvagn eller husbil?

Båda har samma svar: de är rädda för risken att bli isolerade i en lägenhet, och att det i dagsläget är ett ekonomiskt vågspel att satsa på hus eller lägenhet i Spanien. Dessutom vill båda kunna förflytta sig för att få ombyte och träffa nya bekanta. ”Ute i det okända har du chansen att få uppleva ett litet äventyr varje dag” tycker Brian.

Att som många andra ställa kvar sin husvagn i Spanien medan man själv åker bil eller flyger hem, är inget alternativ för någon av herrarna. De använder husvagnen även på hemmaplan där de upptäcker nya platser eller bara hälsar på barnen.

8 svar på ”Varför? Varför? Varför?”

PETER! Har du stött på ngr länsbor som jag skulle kunna intervjua till Latte? Eller har du redan lämnat och är på väg norr ut redan? Hoppas du ser mitt lilla inlägg och hinner svara. Tack! Cathrine på NA. cathrine.gustavsson@na.se

Aj då… Vi funderade på temat: husbil eller lägenhet i söder under vintern – allt vanligare trend även i länet, men då kanske du inte kan hjälpa mig med det. Vi kan ju inte gärna ha dig + Lisa samt Stellans föräldrar. Blite liksom lite internt… 🙂 Var är ni nu?

Befinner oss vid lagunen Mar Menor vid La Manga, känt för golfare och fotbollsspelare och sportredaktörer på NA. I går var det 28 i skuggan och 42 i solen. Är ju egentligen inte klokt i november i Europa… Men nu ska vi cykla ner till en strandpromenad ett par mil bort där ett par från Bollnäs har en strandkiosk med fullständiga rättigheter…

Jag vill inte höra alla dessa detaljer…. 🙂 Kan du ev hjälpa mig med ngn bild från husbilslandet + kontakt med pratsam person, även om det inte är länsbo?

Vi ställer kvar bilen i Spanien, flyger hem och tillbaka efter knappa två månader för att åka skidor i Sierra Nevada och/eller bada i Marocko. Drar norrut under mars och kanske hinner med något långlopp på längdskidor i solsken på vägen hem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »