Kategorier
Europa våren 2019

Vandring i äppelrike med en äldre dansk

Alltid lär vi oss något nytt: i dag har vi vandrat i Europas största ekologiska äppelrike! Om starten skedde i vårväder så blev det bra svensk midsommar vid slutmålet…

Denna första riktiga kortbyxedag skulle vi vandra från vår egen lilla by Saltusio till den lite större staden Merano. Det var 11 kilometers vandring lätt nedför. Vandringsleden skulle enligt campingpersonal och skyltar ta två timmar. Alla hade fel, eftersom det tog 3,5 timmar!

Men, det var en fin vandring bland oändliga fält med blommande äppelträd, en porlande bäck som flöt ungefär lika fort som vi gick och många små pittoreska hussamlingar. Hela tiden inramades vandringen av snöklädda alptoppar – en skarp kontrast till alla sommarblomster.

Ju längre vi gick, ju lägre vi kom, desto högre blev temperaturen. I slutet på dalen nådde vi staden Merano, där det var 22 plusgrader i skuggan. Tack!

Firade med god lunch på uteservering vid floden – men tyvärr dröjde den beställda ölen och Aperolen alldeles för länge…

Trots allt mycket nöjda, äntrade vi lokalbussen uppför backen hem till den sista natten på denna camping. Nu väntar vidare färd västerut in i Val Venosta. Där tvingas vi välja att lämna Italien för Österrike eller Schweiz. Vi sover på saken…

Oväntad källa berättar mer om vårt äppelrike:

https://www.ica.se/butiker/kvantum/norrkoping/ica-kvantum-klockaretorpet-14717/manadens-skord/lar-kanna-vara-odlare/applen/

Här nedan följer lite extraläsning för den som vill veta mer om området där vi befinner oss. Texten är stulen på nätet, troligen från Wikipedia:

”Nordväst om Bolzano ligger Merano(Meran), en söt liten stad med stolta traditioner som kurort. Här finns inga storslagna monument eller konsthistoriska mästerverk, men stadskärnan är mycket gemytlig med sina arkader och parker, en raffinerad miljö för kvalitetssemester. I närheten finns också bra skidåkning, i systemet Merano2000 (”Merano duemila”), och ett flertal av hotellen har moderna spa-avdelningar.

Från Merano sträcker sig dalen Val Venosta västerut, in nationalparken Parco Nazionale dello Stelvio. Mitt i detta naturskyddsområde, som fortsätter in i provinsen Trentino och regionen Lombardia, ligger det delvis glaciärtäckta Ortlermassivet som höjer sig 3.905 m över havet. Malles Venosta (Mals) och pittoreska Glorenza (Glurns) är historiska byar som kan vara utgångspunkt för att utforska detta område, sommartid som vintertid. Skidåkningen här – liksom i Val Senales (Schnalstal) lite närmare Merano – vänder sig till familjer, men också till den äventyrlige med stighudar under skidorna. Silandro (Schlanders) centrum är värt ett stopp, när du är i området.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »