Kategorier
Flykten från ruskig höst

Svart pasta och sill utan snaps!

Förutom vin och sprit så händer det att vi köper grönt på torget - om nu någon undrar...
Förutom vin och sprit så händer det att vi köper grönt på torget – om nu någon undrar… Alberto tyckte självklart att vi köpte för lite, men ändå. På grund av ett polisingripande kvällen innan tvingades vi övernatta på marknadsplatsen, vår bil i bakgrunden.

Det går att äta svensk sill med italiensk grappa – och det finns svart pasta. Vår ”shoppingresa¨ genom Puglia lärde oss en hel del nytt.

Pasta är inte bara pasta. Om den är skruvad eller ihålig  ska den användas till saker som ska fastna i pastan och inte lägga sig som en klump i botten på panna eller kastrullen.

Pasta måste inte vara blek – den kan vara färgglad eller kolsvart. Det fick vi lära oss hos ”pastans drottning” i Leverano.

Mamma Iolanda och dotter Oriana i pastabutiken Antichi Sapori.
Mamma Iolanda och dotter Oriana i pastabutiken Antichi Sapori. Mamma fixar pasta medan Oriana och syrran Rosella säljer, och driver företaget.

Till de flesta pastarätter behövs vin. Och ryktet förde oss vidare till staden Copertino och för oss det tilltalande vinkooperativet Cupernitum. Före oss var naturligtvis svenska Systembolaget, men nu förstår vi varför: bra vin till lågt pris.

Giuseppe Fiorita och Stephania tycks nöjda efter att ha sålt vin för 1500 kr till oss. Lokalbefolkningen tappar upp sina plastdunkar i "macken" som syns till höger (synsvaga kan förstora bilden).
Giuseppe Fiorita och Stephania tycks nöjda efter att ha sålt vin för 1500 kr till oss. Lokalbefolkningen tappar upp sina plastdunkar i ”macken” som syns till höger (synsvaga kan förstora bilden).

Men, vem vill leva på enbart pasta och vin?Plötsligt fick vi ett behov av hemlandstoner. Svensk inlagd sill och knäckebröd fanns i bilen tack vare Ikea-besök.  Ost och potatis likaså. Holländsk öl fick duga. Men det senare esset i SOS?

Till snaps kan numera även räknas dålig grappa. Smakar ungefär som en Skåne aquavit.

Svensk Sill Och Snaps med internationell prägel, skål!
Svensk Sill Och Snaps med internationell prägel, skål! Lite norska gravad lax och tysk currysås var helt ok.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »