Kategorier
Flykten från ruskig höst

Orgier i fisk och skaldjur

Fiskare rensar nät som troligen innehållit en del av våra gastronomiska utsvävningar. I bakgrunden tronar borgen Castello (så klart) i Gallipolis gamla stadsdel.
Fiskare rensar nät som troligen innehållit en del av våra gastronomiska utsvävningar. I bakgrunden tronar borgen Castello (så klart) i Gallipolis gamla stadsdel.

På svenska västkusten heter de räg. De blir röda vid kokning. I Italien ändrar inte räkorna färg vid kokning. Det och mycket mer har vi lärt oss under två dagars orgier i fisk och skaldjur.

Vi startade på marknaden i fiskhamnen i Gallipoli på den italienska klacken. Utbudet av färska varor var stort – och annorlunda. Vi visste till exempel inte att sjöborrar gick att äta.
Fick provsmaka råa räkor – och de var så goda att vi köpte med oss ett par kilo till kvällens middag. Provsmakade även råa musslor – delikata!

Gårdagens lunch på marknadens uteservering bestod av grillad tonfiskskiva, grillad scampi (väldigt stora räkor i alla fall), bröd och vitt vin.

Lisas middag på kvällen bestod av råa räkor, räkor kokta i havsvatten och havssalt från vår vän Pippo i Sicilien, och stekta räkor i currysås – med bröd och vitt vin.

imageDagens lunch bjöd på räkmacka! med ägg, citron och majonäs. Dessförinnan hade jag åter cyklat in till staden och fiskmarknaden för att köpa färska välmatade blåmusslor till kvällens middag. 2,5 kilo för 75 kronor…
Hur goda musslor smakar har vi fått lära oss i Bryssel och på den franska ön Mont Saint-Michel. Men hur tillagas de på bästa sätt? Via nätet och vännen Eva i Örebro fick vi svaret: Lite scharlottenlök, grädde, vitt vin (billigt i plastdunk tack och lov), vitlök, färsk chili, salt och peppar – och musslorna så klart! Blev det en himmelsk middag eller inte?

Nu återstår en fråga: ska vi i morgon köpa de större och rödare räkor som vår vän Walter lät mig provsmaka i dag? De var fan ta mig ännu godare än de nykokta räg som fiskare Stefan brukade leverera tidiga morgnar på kajkanten i bohusländska Väjern. Och det är ett toppbetyg.
Och apropå Väjern: där och i andra svenska vatten fångas nordhavsräkan. I Italien fångas huvudsakligen sandräka, som inte ändrar färg vid kokning. Walters nya stora ljusröda räkor skulle kunna vara tångräkor – men det tror vi inte på själva…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »