Det går att äta svensk sill med italiensk grappa – och det finns svart pasta. Vår ”shoppingresa¨ genom Puglia lärde oss en hel del nytt.
Pasta är inte bara pasta. Om den är skruvad eller ihålig ska den användas till saker som ska fastna i pastan och inte lägga sig som en klump i botten på panna eller kastrullen.
Pasta måste inte vara blek – den kan vara färgglad eller kolsvart. Det fick vi lära oss hos ”pastans drottning” i Leverano.
Till de flesta pastarätter behövs vin. Och ryktet förde oss vidare till staden Copertino och för oss det tilltalande vinkooperativet Cupernitum. Före oss var naturligtvis svenska Systembolaget, men nu förstår vi varför: bra vin till lågt pris.
Men, vem vill leva på enbart pasta och vin?Plötsligt fick vi ett behov av hemlandstoner. Svensk inlagd sill och knäckebröd fanns i bilen tack vare Ikea-besök. Ost och potatis likaså. Holländsk öl fick duga. Men det senare esset i SOS?
Till snaps kan numera även räknas dålig grappa. Smakar ungefär som en Skåne aquavit.