Kategorier
Flykten från ruskig höst

Siciliansk vinprovning – på danska!

Ett vin i världsklass. Hemligt vad vi fick betala...
Ett vin i världsklass. Hemligt vad vi fick betala…
Innan avresan från Sicilien blev det besök på två annorlunda vingårdar. Den ena drevs av två unga systrar och den andra av en gammel dansk gubbe.

Vi började med Azienda Marilina på en kulle mellan Noto och Pachino på sydöstra Sicilien. Där togs vi emot av systrarna Marilina och Federica Paternò. För 15 år sedan fick de en vingård av sin pappa. Och i dag lockar de mängder av kunder som vill smaka och köpa deras ekologiska produkter. Förutom vinerna dukar de även upp oljor och allehanda typiska sicilianska rätter från den egna trädgården.
Vinerna och priserna tillhör kategorin ”medel”. Servicen, atmosfären och gästfriheten är ”världsklass”. Vi somnar mätta och berusade i husbilen som har gratisparkering med utsikt mot Etna, elektricitet och vatten.

Några mil norrut ligger Azienda Montecarrubo på en gammal liten vulkan 150 meter över havet. Och här är det tvärtom: bokad tid en timme för prat och vinprovning – och sedan farväl. Vinerna och vinprovningen – och priserna – håller världsklass.
Det är 73-årige dansken Peter Vinding-Diers och engelska fru Susie som tar emot.
Vi får bland annat prova ett och samma vin ur tre olika vintunnor. Och skillnaden är slående.
Efter snart 40 år som vinmakare har den kände Peter hittat rätt: vinodling på Etnas sluttning och tunnor från rätt tillverkare i franska Bordeaux.
Vinerna vi provar tas direkt ur tunnorna. När tappen tas ur tunnan, så rinner en del vin över. Och det beror tydligen på att det råkar vara fullmåne = stor dragningskraft….

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »