Kategorier
Kroatien 2017

Rysk bunker eller en förälskelse?

Den kroatiska halvön Istrien har hittills inte levt upp till våra högt ställda förväntningar. Efter vårt uppehåll i hamnstaden Novigrad kan bilden komma att förändras.

Regn och dimma omgav vår infart till halvön. Målet var sydspetsen – och där hittade vi bara trånga, dyra, leriga och ojämna campingplatser… Dessutom insmög sig en viss trötthet och hunger – vilket brukar påverka omdömet.

Efter ett par övernattningar med resans första pizzamiddag och svenskt VM-guld i hockey serverat live av sportradion, steg humöret.

Det berömda turistmålet Pula sänkte det igen. En hamn, en kyrka och en gammal och liten amfiteater…

Norrut och ny jakt på camping där soltimmarna skulle njutas. På småvägar förbi Vodnjan, Bale, Limski kanal, Vrsar och genom landsbygd där det såldes grappa, honung, olivolja och ostar på vägrenen och där varje by tycktes ha en restaurang med hela lamm och grisar på grillspett.

Porec lät oss inte fricampa intill havet, utlovade campingar var endera omgjorda till lyxhotell eller nudistparadis.

När vi hade gett upp, hittade vi stället Stället: Campsite Sirena intill fiskebyn/staden Novigrad.

Nu gör jag som en före detta chefredaktör; jag stjäl en text av örebroaren och krönikören mm Pelle Blohm. Dock med två skillnader: 1. Jag talar om det 2. Jag uppger källan. Stycke ur Blohms krönika i Nerikes Allehanda mars 2016:

… jag satt med min kollega Robert från Slovakien och åt lunch i hamnen i en av få öppna restauranger i denna småputtrande försäsongstad där livet gick på halvfart. Restaurangen bjöd på det som kommit in på morgonen och vi beställde en Fishermans Plate för två och fick in en fisk var, calamares, potatis och lite annat gottis som fastnat i näten. Olivoljan till brödet var lokalt producerat och den grappaliknande drycken Biska efter maten likaså.

Ägaren pratade med kärlek om de lokala, ja de familjetillverkade, produkterna som bara en italienare kan göra. Staden heter Novigrad och låter som en rysk bunker medan Cittanova låter mer som en förälskelse ändå är det samma stad här i Kroatien. En stad med skyltar på två språk. Kroatiska och italienska.

Landskapet Istrien har under delar av historien tillhört Italien och Republiken Venedig. Det var alltså lätt att få en känsla av Italien. Det är speciellt att befinna sig på platser som Novigrad. Här har härskare kommit och gått. Fascister, kommunister och nationalister. Det har krigats och mördats, avrättats och fördrivits. Romare, franker, venetianer, habsburgare, och Napoleon har bland annat regerat här.

Avslutar med lite kuriosa:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »