Kategorier
Första FrihetsFärden

Resans dråpligaste och dyraste gasolbyte

Början till en i Sverige helt olämplig gasolkoppling.
Början till en i Sverige helt olämplig gasolkoppling.

Nu ska jag bjuda på ett gott skratt och skadeglädje – om du orkar läsa till slutet. Det som skulle kosta 150 kr är snart uppe i tusenlappen…
Vi behövde gasol i våra två nästan tomma flaskor. Och här i Marocko skulle vi kunna få propan (inte den orenare butanen) fylld i våra svenska flaskor så vi slapp krångla med olika sorters kopplingar. Men, vi var tvungna att åka in till Agadir, 14 km bort.
Ok, vi skulle ändå på studiebesök i Agadir så vi besöker stället och kollar för säkerhets skull.
I väntan på lokalbussen kommer fransmannen Marcel förbi och erbjuder oss skjuts in till stan – och till stora varuhuset för shopping – och till bankautomat – och slutligen till den centrala campingen. Där finns ingen gasol!
Nej, vi får istället hjälp att ringa en kille som helt säkert kan hjälpa oss. ”I Marocko finns inga problem, bara tusen lösningar”.
”Inga problem, jag tar med mig gasol och kommer till campingen om 2 timmar och vi åker tillsammans till er husbil och fixar gasolpåfyllningen.” Så lät det på telefon, eller så tolkades budskapet på telefon.
Vi dödar tiden genom att bli skjutsade av Marcel, som får 80 kr för besväret, tillbaka till vår camping, lastar av de nyinköpta varorna och jag tar en taxi á 120 kr tillbaka in till stan och dess camping.
Där väntar Sayed på en tysk som ska ha två nya flaskor gasol… Så hade han uppfattat budskapet i telefon tidigare på dagen. Stor palaver och språkförbistring.
Ok, inga problem enligt Sayed. Men innan vi åker visar jag honom bilder på våra flaskor och dess kopplingar, och har med mig den del som ska sitta i bilens inre gasolsystem. Jag har nämligen hela tiden fattat att det är där som akilleshälen kan sitta. Men fortfarande inga problem, enligt Sayed. Han och jag kommer också överens om att det hela ska kosta 480 kr.

Fixare Sayed i farten.
Fixare Sayed i farten.

Framme vid vår husbil är det åtminstone tillfälligt stopp, för att inte säga problem eftersom de inte finns… En sån där koppling hade Sayed inte sett tidigare – bara på bortglömd (?) bild som jag visat honom 30 minuter tidigare.
Grejen var att vi skulle få en låneflaska medan Sayed skulle fylla våra flaskor på annan plats. Det skulle ta tre dagar eftersom det är två dagars religiös högtid (Eid al-Adha till minne av Abrahams villighet att offra sin son Isak till Gud) här i Marocko.
Jag ville nog här och nu avbryta affären, men det ville inte allt-kan-fixas-Sayed. Och efter en timme har han, blunda nu alla gasolexperter, med hjälp av en bit bensinrör från utrangerad moped, en bit plaströr från vår campings bevattningsanläggning, gummiband från innerslang till stort däck (oklart varifrån) och mina verktyg kopplat ihop sin utlåningsflaska med vårt gasolsystem.
Än så länge verkar det hela vara tätt, men jag ser fram emot att få tillbaka våra två välfyllda flaskor på fredag klockan 9.
Vi är nu uppe i 680 redovisade kronor. Tillkom 80 kr som Sayed ville ha för ”skjutsen” till vår camping och för kopplingsjobbet han utförda på det problem som enligt honom själv inte fanns…
760 kr är även i Sverige mycket för att få två flaskor gasol fyllda, men då får man sällan en bra story och annorlunda upplevelse på köpet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »