Kategorier
Första FrihetsFärden

Nu kan vi bocka av Barcelona…

Levande humrar säljs i saluhallen La Boqueria.
Levande humrar säljs i saluhallen La Boqueria.

Efter tre dagar i Barcelona har vi gjort det mesta av det reseguiden rekommenderar. Och därmed kan vi också bocka av staden på vår ”skulle-gärna-vilja-göra-lista”.

Mästare på såpbubblor roar barn och vuxna utanför ett av Spaniens många ofullbordade byggnadsverk
Mästare på såpbubblor roar barn och vuxna utanför ett av Spaniens många ofullbordade byggnadsverk; basilikan Sagrada Familia i Barcelona.

Hittade stadens närmaste camping i förorten El Masnou med utsikt över havet. Kostade skjortan och lite till (300 kronor dygnet). El och varma duschar ingick liksom wifi på en uteservering eller inne i ett sällskapsrum.
Lätt att ta sig till och från city med hjälp av närbeläget pendeltåg där en enkel-biljett kostade 12,50 kr vid köp av ett 10-klippkort. Och inne i city efter knappt 30 minuter var det bara att promenera – eller ta tunnelbanan om du ska långt.
Det finns uppgifter om ställplatser mer centralt belägna, men de kostade lika mycket och saknade service.

Mycket i Barcelona händer på och kring Placa de Castalunia
Mycket i Barcelona händer på och kring Placa de Catalunya. Duvorna är färre än på Markusplatsen i Venedig, men å andra sidan börjar den berömda gatan La Rambla här och sträcker sig 1,5 kilometer ner till havet där Columbus landsteg 1493 efter sin så kallade upptäckt av Amerika.

Vi vandrade mil på gatorna och i gränderna och på den stora hamnpromenaden. Vi satt på utefik i solen och drack cava. Vi satte inne på tapasbarer och drack öl och vin. Vi tittade på mängder av byggnader, folklivet, trafiken och insöp atmosfären tillammans med tusentals andra turister – trots att det fortfarande bara var i månadsskiftet januari-februari. Hur trångt är det inte under varmare årstider?

Vi har ätit - och druckit - mycket gott och katalanskt i Barcelona. Det blev också en flaska cava på det enligt böckerna "legendariska" Café Zurichs uteplats. Och med det drar vi vidare norrut.
Vi har ätit – och druckit – mycket gott och katalanskt i Barcelona. Det blev också en flaska cava på det enligt böckerna ”legendariska” Café Zurichs uteplats. Och med det drar vi vidare norrut.

Här är några noteringar om ställen vi upplevde:
* Det legendariska Café Zurich på Placa Catalunya.
* En av boulevarden Ramblans främsta sevärdheter La Boqueria som egentligen heter Mercat de Sant Josep och är en gigantisk saluhall med ALLT, inklusive tidig och god katalansk frukost.
* Mirador de Colom, en staty nere i hamnen till minne av att Christoffer Columbus angjorde Barcelona efter sin ”upptäckt” av Amerika.
* Gamla stan med bland annat katedralen Catedral med sina 13 gäss, lika många som åldern på skyddshelgonet Santa Eulalia innan hon led martyrdöden. Här fanns också Placa Sant Jaume med stadshuset.
* Shoppinggatorna Rambla de Catalunya och Passeig de Gracia där alla kreditkort snabbt brinner upp. Även en titt i Spaniens största varuhus El Corte Ingles.
* Flera exempel på arkitekten Antoni Gaudis verk: Bostadshuset La Pedrera som var först i världen med p-hus under jord (numera en amfiteater), den ofullbordade basilikan La Sagrada Familia och palatset Palau Guell.
* Operahuset Liceu och Hotell Oriente där Hemingway alltid bodde.
* Fotbollsstadion Camp Nou, störst i Europa – men nu ska visst Madrid och Real bygga ett ännu större. Och varför inte i ett land med så bra ekonomi???
* Diktator Francos enda positiva bidrag (?) till världen, en billig trerätters lunch intogs på en liten katalansk sylta vid namn El Pinar på en av stadens bakgator.

Klockan är 9 och solen börjar stiga upp över Barcelona och vår campingplats intill havet.
Klockan är 9 och solen börjar stiga upp över Barcelona och vår campingplats intill havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »