Kategorier
Första FrihetsFärden

Från svensk sommar till vintriga Andorra

Klockan 9 var det 16 grader i skuggan vid Medelhavsstranden utanför Barcelona.
Klockan 9 var det 16 grader i skuggan vid Medelhavsstranden utanför Barcelona.
Klockan 17 och 213 kilometer senare var det minus 2 i Canillo i Andorra.
Klockan 17 och 213 kilometer senare var det minus 2 i Canillo i Andorra.

I dag åkte vi mot strömmen. Vi var en av de få som åkte norrut. Desto fler, troligen Barcelonabor, åkte hem efter en skidhelg i Andorra som var vårt mål.

Andorra, med en yta som en tredjedel av Öland, är en egen stat och ett så kallat skatteparadis, inte med i EU men har valutan euro utan egentligt tillstånd av EU.
Skatten på varor är 4,5 procent vilket gör att många handlar billigt i landet. Men, det är inte fritt fram. Köerna IN till Spanien var väldigt långa eftersom den spanska tullen valt att kolla fordonen extra noga denna söndageftermiddag.

Resan var solig på för det mesta mycket bra, och ibland avgiftsbelagda vägar med långa tunnlar. Närmare Andorra började kvicksilvret krypa neråt i takt med att vi såg allt mer snö på de högt belägna platåerna.

Efter att ha passerat huvudstaden Andorra La Vella och var framme i staden Canillo med 4600 invånare hade vi åkt från havsytan till 1526 meter över densamma. Snö och kyla finns, men vi letar fortfarande efter ”skatteparadiset”. Liftkort och skidhyra lär gräva minst lika stort hål som en vecka i Åre.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »