Kategorier
Första FrihetsFärden

Mysteriet med finska skyltar på Portugals stäpp

Tvättanvisningar på finska - på en camping i Castro Verde i Portugal.
Tvättanvisningar på finska – på en camping i Castro Verde i Portugal.

Var och varför finns det skyltar på finska i Portugal? Vart åker Sveriges ornitologiska förening när medlemmarna 2005 väljer årets utlandsresa?
Svaren fick vi då vi på väg söderut från Lissabon till Algarvekusten, vek av från stora vägen och landade i den lilla charmiga byn Castro Verde med 8000 invånare.
Byn ligger långt inne i landet omgivet av böljande kullar, en blandning av stäpp och savann – åtminstone som jag känner igen dessa typer från tv eller film. Det mesta tycks bestå av sand på vilken det växer en massa korkekar, olivträd, tallar och framför allt torrt gräs där boskapen får jobba för att hitta mat för dagen. Påstås dock att det ser helt annorlunda ut på våren efter regnen…
Här finns också en helt otroligt fin, billig och bra camping – som dessutom har skyltar på finska!
Det beror på att många finländare upptäckt denna by och spenderar ett par tre månader här varje vinter och vår. Och fråga mig inte varför det blivit så, för det är långt till allt…

80 kr för en campingplats med gratis wifi, tvättstuga, el, vatten, duschar och bagarbil på morgonen. Svårslaget.
80 kr för en campingplats med gratis wifi, tvättstuga, el, vatten, duschar och bagarbil på morgonen. Svårslaget!

Men lite senare på dagen får vi nog svaret; även finländare kan vara fågelskådare? På ett av torgen träffar vi nämligen Rolf från skånska Svalöv som har stuga på Algarvekusten, men i likhet med oss stannat här på väg från flygplatsen i Lissabon till kusten. Han ska se på fåglar.

Bild: Morales Morales Stortrappen är stor och tung. Den kan bli 1 meter lång, 2,4 meter mellan vingspetsarna och väga 16 kilo enligt Wikipedia.
Bild: Morales Morales
Stortrappen är stor och tung. Den kan bli 1 meter lång, 2,4 meter mellan vingspetsarna och väga 16 kilo enligt Wikipedia.

Det som lockar är Otis tarda, Great bustard eller Stortrapp som vi säger på svenska. Vi konstaterar bara att vi trots hög ålder fortfarande har mycket att lära av och i livet, vilket känns mer än härligt för en som trodde han redan visste det mesta…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »