Kategorier
För övrigt

Härligt möte med krutgumma

Karin Edvall tillsammans med dottern Lisbeth och hennes gamla klasskompis, min egen Lisa. I bakgrunden ses hennes husvagn med medlemsnummer 1 i Caravan club.
Karin Edvall tillsammans med dottern Lisbeth och hennes gamla klasskompis, min egen Lisa. I bakgrunden står Karins husvagn med medlemsnummer 1 i Caravan club.

25 mil från Örebro ligger Siljan i Dalom. I fjärde avsnittet av ”Lär känna din hembygd” valde vi att åka dit när trakten är som mest besökt: vid midsommar. Bland många höjdpunkter toppar mötet med 90-åriga Karin Edvall som var med och grundade Caravan Club of Sweden.
För en 63-årig rumpmas, född i Grängesberg, var det hög tid att fira sin första midsommar i Dalarna. Vi valde att göra det på klassiska Sollerön i Siljan där Caravan club har en egen camping.

Den majade stången är på väg upp vid campingen på Sollerön i Siljan...
Den majade stången är på väg upp vid campingen på Sollerön i Siljan…

På tre dygn hann vi bland annat med två traditionella majstångsresningar, se delar av Dalhalla bakom ett jättelikt plank, följa cyklisterna i Solleröloppet, se rekordmånga hissade svenska flaggor och den sedan 1867 ständigt sprutande Springkällan.

... och vid hembygdsgården var det massor av folkdräkter, fioler och folk.
… och vid hembygdsgården var det massor av folkdräkter, fioler och folk.

image

Men roligaste höjdaren var att träffa svärmors kompis Karin Edvall. 90 år ung bor hon fortfarande i det stora timmerhus som hon och maken Börje byggde vid Siljans strand i utkanten av Mora 1980.
Men huset var inte det första som paret byggde. Påsken 1957 var de med på parkeringen till Högfjällshotellet i Sälen. Tillsammans med sex andra par drog de upp riktlinjerna till det som i dag är Caravan club och har över 29 000 medlemsfamiljer. Karin har medlemsnummer 1 kvar på sin husvagn ute på gården.

Och hon verkar inte ha några planer på att  göra sig av med vare sig hus, husvagn eller medlemsskapet…

I jakten på olja i den så kallade Siljansringen hittade borrarna 1869 en kraftig källåder. Och ur den fortsätter vattnet att spruta än i dag, under namnet Springkällan utanför Rättvik.
I jakten på olja i den så kallade Siljansringen hittade borrarna 1869 en kraftig källåder. Och ur den fortsätter vattnet att spruta än i dag, under namnet Springkällan utanför Rättvik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »