Kategorier
Flykten från ruskig höst

En resa i historieboken

Etrusker, påven Pius II och varma källor från antiken. Det blir mycket historia på vår väg norrut genom Italien.

Vi plockade upp vännerna Lars&Ann på flygplats i Rom. I bagaget hade de den 10-årsjubilerande boken ”Vandring under jorden” av likaledes vännen Ärtan Brunner.

Och vi valde att följa i en del av hans fotspår. Rom ligger i Lazio och 15 mil nordost ligger Montefalco i Umbrien. Några mil västerut ligger sjön och staden Bolsena. Här passerar den romerska vägen Via Cassia och en bit bort ligger Viterbo där vår svenske Gustaf VI Adolf hjälpte till att påta i jorden. Men Viterbo är också känt som som en etruskisk stad. Hallå: etruskisk?

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Etrusker

Från Bolsena och regionen Lazio åkte vi vidare till det egentliga målet för några-dagars-utflykten: Val d´ Orcia och Toscana. Dit kom vi åkande via Orvieto, en påtvingad omväg till Radicofani, skuggsidan av Monte Amiata (1738 möh) och de varma källorna i Bagno Vignoni. De, källorna, hade hittats av resande som kom innan vi gjorde det – typ redan då Jesus påstås ha fötts.

Olika varma källor i Bagno Vignoni: de förmögnas bassäng som inte längre kan användas, gratispölen nedanför själva terme-badet, och resterna av ett par pooler som i dag saknar vatten. Numera finns även ett par exklusiva bassänger vid ett hotell i området, men de var stänga för reparation.

Och så här skulle vi kunna fortsätta att berätta om historiens vingslag, men vi fortsätter själva med ett vinglas och hänvisar till böcker – eller kanske en egen resa?

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »