Kategorier
Fatöl eller Flaska?

Bryggare berömmer burköl

Foto: PO Ryding Berit Carlsson, delägare i Närke Kulturbryggeri.
Foto: PO Ryding
Berit Carlsson, delägare i Närke Kulturbryggeri.

Mycket öl och mat och umgänge med familj och goda vänner har det blivit under vårt nästan två månader långa besök på hemmaplan. Och även en del nya kunskaper om öl, och ännu en ölkännare som sjöng burkölets lov!
Goda grannarna P-O och Ann bjöd i början av december in oss på studiebesök och ölprovning hos Närkes kulturbryggeri på före detta regementet I3 i Örebro.
Berit Carlsson, en av grundarna och delägarna, guidade ett 20-tal gäster genom ölets tillkomst, grundtyper och det egna bryggeriets historia och produktion. Dessutom provning av minst sex olika egna öl.

Själv blev jag överförtjust i bryggeriets Slättöl. Fick också höra historien om en kvinna som bilat lång väg och hamnat på en Stockholmsbar. Bartendern rekommenderade Slättölet, varvid kvinnan utbrast; tror du jag kört 30 mil för att få dricka lättöl???

På rak fråga tillstod Berit Carlsson att burk var det bästa sättet att förvara öl i under längre tid. Ljuset som tränger in även i en mörk flaska är nämligen inte bra för drycken i fråga. Snacket om att burköl smakar metall, avfärdade Berit med att ”det gällde förr då burkarna inte var av aluminium”.

Själv skulle hon gärna tappa ölet på burk, men närmast på önskelistan stod att få igång den sedan länge inköpta men ännu inte fungerande flasktappen.

Tänk att äntligen få köpa Närkeöl på bolaget – och inte bara på barer i Rom, Barcelona, Örebro och Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »