Kategorier
Flykten från ruskig höst

Besegrade berget Pollina – med cykel!

Har i dag cyklat 12 km uppför. Och väl uppe möts jag av en neslig tavla: Vikingasonen Roger I var här redan år 1082!

Vi lämnade lyxen mitt på ön, rullade norrut på motorväg förbi Enna till Siciliens nordkust. Landade på en camping intill byn/staden Pollina Finale.
Högt ovanför oss, troligen 730 meter, ligger ett slags ”örnnäste” i form av bergsbyn Pollina. Så efter shopping på den lokala måndagsmarknaden var det dags för ny utmaning: cykla uppför berget för att se vulkanen Etna i fjärran!

Själva spurtsträckan uppför berget.

Cykeln har 21 växlar och jag utnyttjade två: 2:an uppför och 21:an nedför – lättaste växeln slutade fungera 500 meter efter start. 8 procents stigning i 12 kilometer var inte att leka med. Och när jag skulle belönas med lätt nedfart så var det iskallt – och bromsarna påminde om att de var 10 år gamla…
Istället för att få se vulkanen Etnas snöklädda topp – den omgavs dagen till ära av moln – så såg jag istället den döda vulkanen på Isola Alicudi långt ute till havs.

Men, behållningen var det lilla ”örnnästet” där det bor drygt 3000 människor på minimal yta. Byn är så gammal och trång så jag faktiskt gick vilse med cykeln den sista lilla biten upp till utsiktsplatsen och den antika amfiteatern…

Hann dock ta några bilder på väg upp och väl däruppe:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »