Kategorier
2020 Efter coronaflykten

Allas vägar bär till Stekenjokk

Vi trodde att husbilsruschen till Stekenjokk lugnat ner sig: fel! Vi trodde att kalfjället skulle hålla myggen borta: fel! Men det blev bra ändå!

SMHI och vår egen önskan om att få se det mytomspunna (?) Stekenjokk i solsken, ändrade våra planer. Vi lämnade Jormvattnets fiskecamp i förtid, betalade hutlöst för några liter diesel i Stora Blåsjön och steg till nästan 900 meter över havet på ”Sveriges högst belägna asfaltsväg”.

I Stekenjokk gick solen upp 03.57 denna dag. Den ”gyllene timmen” inleds klockan 20.55. Klockan 22.17, nästan en timme senare än i Örebro, går solen ner. Men, det mörknar inte förrän efter midnatt klockan 00.03…

Snödrivorna vid sidan av vägen, som mest 6-7 meter höga, var borta. Några större snöfläckar låg kvar. Kvar var också alla de husvagns- och husbilsägare som denna coronasommar valt att svemestra med ett besök i Stekenjokk. Vi räknade till 37 ekipage trots att mångas semestrar rimligen borde vara över, eller?

Där det i dag står en massa husvagnar och husbilar på en stor grusplan, låg åren 1976-1989 en koppargruva. Den drevs av Boliden, fick besök av statsminister Olof Palme och gjorde att byarna Stora Blåsjön och Klimpfjäll växte till stora samhällen. Men, platsen fick också öknamnet Svekenjokk… Läs mer om detta via länkarna nedan:

https://wildernessroad.eu/sv/stekenjokkgruvan

https://sv.wikipedia.org/wiki/Stekenjokk

Vi fick plats på grusplanen, kikade in i Norge, promenerade runt, såg solen dala till ett glas 10-årigt portugisiskt portvin och en portabel myggdödare. För här fanns det gott om insekter som störde den vackra utsikten!

Tidig morgonsol hjälpte oss att komma iväg till nästa äventyr: en enklare fjällvandring västerut mot Norge och Tjåkkelestugan.

Leden var lätt att hitta och följa. Men den var kuperad och låååång! Efter 5,5 kilometer blev det rast och återtåg!

Vi fick ett tips som vi gärna delar med oss: skaffa appen Fjällkartan! Den fungerade utmärkt i dessa trakter där vi hade fyra Telia-staplar på 3G-nätet.

Nådde nästan fram till Tjåkkelestugan och befann oss 800 meter över havet.

Trötta men nöjda med den 11 kilometer långa (?) turen, var det skönt att återvända till husbilen och rulla i nedförsbacken 2 mil till Klimpfjäll.

Där väntade en enkel nyöppnad ställplats för husbilar på en betongplatta utanför hotellet HK Klimpfjäll. Vidunderlig utsikt, en skön dusch och After work-drycker för vandringstörstiga strupar.

3 svar på ”Allas vägar bär till Stekenjokk”

Bästa geografilektionerna ever! Till detta tillkommer dessutom väldigt trevliga dryckesförslag!👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »