Kategorier
Flykten från ruskig höst

Alessandro hälsar till sina Örebro-vänner

Ett välkänt italienskt visitkort - i svenska Örebro!
Ett välkänt italienskt visitkort – i svenska Örebro!

Världen blir allt mindre och de mest oväntade mötena alltfler. Hotellägaren Alessandro från Rimini och systembolagsägaren Paolo i San Marino är två exempel.

Att vi skulle träffa kennelägarinnan Katharina Schoug från Falkenberg på en hundutställning i Italien var ingen skräll. Men att på en bensinmack i skogen träffa Alessandro Leardini, var det. Då han hjälpte oss att begripa mackens betalsystem, visar det sig att han pratar svenska och känner till den svenska staden Örebro mycket väl! Örebro? Det är ju vår hemstad, berättar vi. Hans hotell/pensionat Londra i Miramare di Rimini, besöks ofta av återkommande gäster från Örebro och han ber oss hälsa till alla.
Under några timmar har vi ju inte en aning om vilka örebroare som brukar gästa Londra. Men samma kväll nås vi av följande budskap från vännerna Lars och Ann Westberg; ”Ska ni till Rimini så måste ni hälsa på hos Alessandro Leardini. Det är hos honom vi brukar bo”. Vad säger man om dylika tillfälligheter?

Ett av svenskar välkänt systembolag - i San Marino!
Ett av svenskar välkänt systembolag – i San Marino!

Och en tillfällighet var vårt besök i borgen uppe på berget i San Marino. Bland alla små gränder och tavernor dyker den mest osannolika skylten upp: ”Paolo´s systembolag i republiken San Marino”
Gubben Paolo är självlärd ”svensk” och har inte satt sin fot i landet – men talar och trycker upp lockande visitkort på svenska om sin ”gottebutik för vuxna”. Och kunder från Svedala tycks strömma till. Paolos systembolagspriser är inte hälften av statsmonopolets…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »