Kategorier
Flykten från ruskig höst

Till Malta över dan…

Blanda arabiska, franska, italienska, sicilianska och engelska - då blir det maltesiska. Och detta var en av få skyltar som var lätta att begripa.
Blanda arabiska, franska, italienska, sicilianska och engelska – då blir det maltesiska. Och detta var en av få skyltar som var lätta att begripa.

Hur många av våra vänner har rest till Malta över dagen? undrade Lisa. Och hur många har varit i, och vet vad Marsaxlokk är? undrade jag…

Vi valde att åka utan hund, men med katamaranfärjan som tog 90 minuter från vår sicilianska bas i Pozzallo.
Från båten hoppade vi på en hop-on-hop-off-buss. Och på 2 timmar hann vi nog se mer än halva ön, som bara är en fjärdedels Öland.

Och åter blev det många ”déjà vu” och påminnelser: Dykresa till Egypten, vårt besök i Gibraltar för två år sedan, kommundelsreformen i Örebro, rivningen av Berlinmuren tillsammans med barnen 1990, och vår ”krigsresa” i Normandie för två år sedan kom till minnes.

Ska försöka förklara med längre bildtexter nedan ;-))

Alla (?) byggnader på Malta är gjorda av kalksten. Den är honungsgul, vilket på grekiska heter melita, vilket sedan blev Malta. Förutom den gula färgen så tycks alla bostäder vara utrustade med samma sorts små "punchverandor"...
Alla (?) byggnader på Malta är gjorda av kalksten. Den är honungsgul, vilket på grekiska heter melita, vilket sedan blev Malta. Förutom den gula färgen så tycks alla bostäder vara utrustade med samma sorts små ”punchverandor”…

image

Många båtar är det i småbåtshamnen. Och den stora Grand Habour tar årligen emot 3000 fartyg. År 1800 kom lord Nelson hit med HMS Foudroyant och befriade Malta från fransmännen. Fem år senare vann Nelson också "slaget vid Kap Trafalgar" utanför Gibraltar som vi besökte för två år sedan. Vi kunde resa vidare, men den gode (?) Horatio stupade på kuppen.
Många båtar är det i småbåtshamnen. Och den stora Grand Habour tar årligen emot 3000 fartyg. År 1800 kom lord Nelson hit med HMS Foudroyant och befriade Malta från fransmännen. Fem år senare vann Nelson också ”slaget vid Kap Trafalgar” utanför Gibraltar som vi besökte för två år sedan. Vi kunde resa vidare, men den gode (?) Horatio stupade på kuppen.
I Gibraltar valde vi att äta fish&chips med god öl. På Malta åt vi väldigt färsk och god fish&chips med svalkande öl. Fisken intogs på kajen till Marsaxlokk Bay. Och det var på samma ställe som Michail Gorbatjov och Georg HW Bush åt fredsmiddag den 3 december 1989 för att markera slutet på "det kalla kriget". En vecka tidigare hade Berlinmuren fallit, och sommaren därpå hjälpte vi och barnen till att hacka i resterna.
I Gibraltar valde vi att äta fish&chips med god öl. På Malta åt vi väldigt färsk och god fish&chips med svalkande öl. Fisken intogs på kajen till Marsaxlokk Bay. Och det var på samma ställe som Michail Gorbatjov och Georg HW Bush åt fredsmiddag (se nedan) den 3 december 1989 för att markera slutet på ”det kalla kriget”. En vecka tidigare hade Berlinmuren fallit, och sommaren därpå hjälpte vi och barnen till att hacka i resterna.

image

Det var lite grekisk öluffarkänsla över Marsaxlokk, tyckte Lisa.
Det var lite grekisk öluffarkänsla över Marsaxlokk, tyckte Lisa.
Och på tal om Marsaxlook; undra om det kan vara vänort till Marsa Alam i sydöstra Egypten där jag och en massa dykinstruktörer fick hämta inspiration hösten 2006. På Malta hämtar dykare också inspiration. Bland annat ute vid Blue Grotto som skymtar i fjärran. Även inne vid land finns många håligheter eller grottor att undersöka i kalkstensbranterna som omger ön. Sandstränderna är få på Malta.
Och på tal om Marsaxlook; undra om det kan vara vänort till Marsa Alam i sydöstra Egypten där jag och en massa dykinstruktörer fick hämta inspiration hösten 2006. På Malta hämtar dykare också inspiration. Bland annat ute vid Blue Grotto som skymtar i fjärran. Även inne vid land finns många håligheter eller grottor att undersöka i kalkstensbranterna som omger ön (bilden nedan). Sandstränderna är få på Malta.

image

På lilla Malta finns 68 kommuner, vilket väl är värre (?) än när lilla Örebro hade 15 kommundelsnämnder med början 1983? Nu undrar Lisa och jag vilken kommun som ska kontaktas på Malta om vi vill flytta dit. Vi upptäckte nämligen både det pågående bostadsbygget (till vänster) med fina balkonger ut mot inloppet till huvudstaden Valletta och att det finns ett skatteavtal mellan Malta och Sverige där pensionärer - i vissa fall! - kan komma undan med 15 procent. Mums, eller var är hakarna?
På lilla Malta finns 68 kommuner, vilket väl är värre (?) än när lilla Örebro hade 15 kommundelsnämnder med början 1983? Nu undrar Lisa och jag vilken kommun som ska kontaktas på Malta om vi vill flytta dit. Vi upptäckte nämligen både det pågående bostadsbygget (till vänster) med fina balkonger ut mot inloppet till huvudstaden Valletta och att det finns ett skatteavtal mellan Malta och Sverige där pensionärer – i vissa fall! – kan komma undan med 15 procent. Mums, eller var är hakarna?
De flesta av Maltas en miljon årliga turister förvånas över minst två saker; bilisterna kör på fel sida och de gamla engelska telefonkioskerna finns kvar!
De flesta av Maltas en miljon årliga turister förvånas över minst två saker; bilisterna kör på fel sida och de gamla engelska telefonkioskerna finns kvar!
För 1000 kr per person och all inclusive kunde vi bocka av Malta på vår har-varit-där-lista...
För 1000 kr per person och all inclusive kunde vi bocka av Malta på vår har-varit-där-lista…

 

 

Ett svar på ”Till Malta över dan…”

Hej på er!
Nu ser vi vad vi missade ? men tack för fina bilder o trevlig samt intressant läsning.
Vi kom hem igår. Hade en fantastisk vecka i Österrike med våra barnbarn. Var uppe på 3203 m höjd, på Kitzsteinhorn. Det var häftigt. Charlie var dock inte så nöjd med varken liftsystem eller gallertrapporna. Inatt var det minusgrader så nu är vi tillbaka i den bistra verkligheten igen. Hur är ert väder? Är det fortf badvänligt? Ha det gott o hälsa Pippo. S o A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »