Kategorier
För övrigt

Livsfarlig hobby – i sista stund?

En fin stenmurkla som ska bli murkelstuvning nästa år.
En fin stenmurkla som ska bli murkelstuvning nästa år.

I över 30 år har vi, trots Livsmedelsverkets avrådan, ätit och överlevt stenmurkla. I dag var det dags att lägga grunden till nästa års galamiddagar. Enligt tillförlitliga (?) rapporter är det rekordmycket murklor i markerna.

Det första vi gjorde på utflykten norr om Örebro var att hitta en massa toppmurklor. De är mindre farliga enligt nämnda verk. Själva har vi aldrig testat, varför de åkte ner i korgen.

Efter en liten förflyttning med husbilen hittade vi Stället. Först var det nästan inga murklor alls: ”Det är för sent”, ”Andra har redan varit här”, Jag tror det är tidigt – och för blött”…

Men, som så ofta förr; ser du den första så ser du resten också. De var många. De var stora, nästan halvruttna, men de var också små, nästan nyfödda. Är det för sent eller för tidigt?

Den som vill kan kolla, för nu tänker jag göra något som nästan ingen annan gör: avslöja var svampparadiset ligger! Åk norrut från Örebro till det så kallade Frövikorset. Sväng vänster mot Lockhyttan. Åk 3300 meter så öppnar sig ett platt äldre hygge på vänster sida. Du är framme, och i slutet på hygget kan du parkera bilen/cykeln. Glöm inte att titta runt rotvältorna även på andra sidan vägen…

Just nu är stället tomt på murklor, men efter de kommande dagarnas värme kan explosionen ha varit framme.

För den som undrar hur vi överlever intaget av stenmurklor; vi torkar dem i källaren eller på vinden i ett halvår, sedan ytterligare ett halvår i papperspåse i skåpet ovanpå kylen. Och vid anrättningen förväller vi murklorna mycket noga.

Runt den här till synes livlösa rotvältan...
Runt den här till synes livlösa rotvältan…
...hittade vi de här tolv murklorna.
…hittade vi de här tolv murklorna.
Test för att kolla om du passar som murkeljägare: ser du BÅDA murklorna på den här bilden?
Test för att kolla om du passar som murkeljägare: ser du BÅDA murklorna på den här bilden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »