Kategorier
Första FrihetsFärden

Jag fick gåshud efter magiskt återseende

Bild: Conny Gustafson Utsikt från Monsanto december 1975. Notera särskilt parksoffan...
Bild: Conny Gustafson
Utsikt från Monsanto december 1975. Notera särskilt parksoffan…
Orlando, Maria och min Lisa vid samma plats i dag, 38 år senare...
Orlando, Maria och min Lisa vid samma plats i dag, 38 år senare… Brädorna i soffan har blivit något patinerade med åren liksom underredet.

I dag var vi uppe på den högsta av Lissabons berömda sju kullar; Monsanto och dess utsiktsplats Montes Claros. Jag fick gåshud då minnena vällde över mig efter 38 års återseende av en parksoffa!

25 april 1974 genomfördes den så kallade Nejlikerevolutionen i Portugal och landets diktatur upphörde. I december året därpå fick vännen Conny och jag nattsömnen störd av militärpolis då vi slagit läger för natten på Monsanto.
Åter i Lissabon ville jag bara försöka hitta stället. Och första hjälpen kom på en bar av en sedan länge avhoppad rysk sjöman! Han såg ganska snart var den snart 38 år gamla bilden var tagen.
Tog buss nr 724 från hamnen upp till Alvito. Letade, men hittade inte rätt ställe – även om det påminde.
Ut från ett hus kom ett moget par som jag frågade. Hon, Maria Antonia född och uppvuxen i Lissabon, visste direkt: Monsanto en bit upp på vägen. Dit körde hon och särbon Orlando José oss i bil.
När jag efter en kort promenad från parkeringen kom ut till kanten och såg parksofforna var saken klar – även om de 38 åren förändrat en del av den närmaste omgivningen och utsikten. Jag rös och det knottrade sig på armen till Maria och Orlandos stora förundran och fascination.
De två numer vännerna skjutsade oss sedan till den andra av dagens tre återseenden –  som du kan läsa om i kommande rapporter.
Bild: Conny Gustafson En yngre upplaga av bloggare vid bilen parkerad på Monsanto innan militärpolisen hälsade på 1975. Vi är på väg till Argentina med ett fartyg som dagen därpå ska lämna hamnen i Lissabon. (den observanten kan känna igen bilen från bloggens ingångssida, men då på ett ställe som avslöjas i kommande rapport).
Bild: Conny Gustafson
En yngre upplaga av bloggare vid bilen parkerad på Monsanto innan militärpolisen hälsade på 1975. Vi är på väg till Argentina med ett fartyg som dagen därpå ska lämna hamnen i Lissabon. (den observanten kan känna igen bilen från bloggens ingångssida, men då på ett ställe som avslöjas i kommande rapport).

Ett svar på ”Jag fick gåshud efter magiskt återseende”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »