Kategorier
Flykten från ruskig höst

Flydde julen och hamnade i mega-Xmas!

Dagen före doppardagen var det matlagning...
Dagen före doppardagen var det matlagning…
...och provsmakning.
…och provsmakning.

Vi valde frivilligt att åka ifrån höst, rusk – och jul. Men den nyss gångna julen är nog en av de mest annorlunda, matiga och juliga vi någonsin firat!
Landade med husbilen hos de holländska vännerna Annette&Willem på camping Jonio i Catania på Siciliens östkust. Solen lyste från en klarblå himmel och speglade sig i Joniska havet – det vill säga ingen direkt julstämning.
Men redan dagen innan julafton börjades det; besök i matbutiken, tillagning av den frysta Ikea-skinkan och Lisas köttbullar. Och allt skulle naturligtvis provsmakas på denna dags lunch.

I en cykelverkstad i ett av Catanias slumområden hittade jag bästa julklappen - åt mig själv.
I en cykelverkstad i ett av Catanias slumområden hittade jag bästa julklappen – åt mig själv.

Jag cyklade in till staden för att hitta cykelverkstad och julklapp till Willem. Hittade verkstaden – som också serverade och sålde min skotska favoritöl Punk IPA!!! Min julklapp var fixad, och lite senare hittade jag The Economists två senaste nummer i en tidningskiosk på en av avenyerna.

image

På julafton sken solen än starkare. Frukost utomhus var givet. Och lite senare var det dags för det traditionella julelöbet som består av 5 km löpning tillsammans med döttrarna Karin i Danmark och Stina i Hallsberg. Starten försenades av att det dök upp ett gäng tomtar med dykutrustning för att genomföra det traditionella juldyket…? Själv valde jag badkrukan att ta ett dopp efter löpningen – på julafton i Europa!

Det svenska julbordet serverades på uteplatsen och kompletterades av holländsk förrätt och efterrätt, och bara det hade räckt. Det enda som var kallt var den danska favoritsnapsen Nordguld ;-))
Matstunden pågick från 15 till 22. Då tvingades vi lyfta på stjärtarna för att via en lång kvällspromenad hinna till midnattsmässan i en av Catanias många kyrkor. Och det var en upplevelse för oss okyrkliga. Till skillnad från hemma var det inte kören, utan en av prästerna och hela församlingen som sjöng mycket och vackert och för oss ovanligt melodiösa gudstjänstsånger.


Juldagsmorgonens frukost blev sen och minimal. Redan kl 13 skulle vi äta italienskt julbord på campingens restaurang. Och den lilla lunchen pågick i fyra timmar!
Vi hoppade kvällsmaten och valde istället att introducera våra holländare i konsten att njuta av glögg, pepparkakor, kaffe och lussebullar (som visade sig ha sitt ursprung i Holland!).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »