Jag börjar bli allt mer imponerad av engelsmännens kunskaper om drycker innehållande alkohol – på så vis undkom vi snacket om te.
Sedan tidigare visste jag att IPA, India Pale Ale, tillkom för att frakta vanligt engelskt öl ända till kolonien i Indien utan att det förfors. Receptet var lika enkelt som gott: välj en kraftig malt och gör ölet alkoholhaltigare än vanligt!
Nu sitter jag i portvinets huvudstad Porto och får veta att ett par engelsmän även varit inblandade i, för att inte säga orsakade portvinets uppkomst.
Då, 1678, hade herrarna köpt in sig i en vingård här nere – och för att klara frakten från Portugal ända hem till ögruppen i norr hällde de lite konjak i varje vintunna!
I ungdomen hade vi råd att dricka bolagets Grådask till en ostbricka i en källare någonstans i Stockholm. Sedan dess har det gått lite framåt; nu sitter vi och tittar ut över Rio Douro smuttandes på både Kopke Ruby från 2007 och en 10-årig Ramos Pinto… Skål för kloka engelsmän!