Kategorier
Kroatien 2017

And our twelwe points goes to Slovenia!

Under 1800-talet byggde ryska straffångar en stenbro mitt i Postojnagrottan, ”ryska bron”.

Efter en irrande, irriterande och delvis vacker resa genom Österrike, var vi i Slovenien. En outsider, tänkt för snabb genomresa, blev plötsligt ett vinnarland!

Polen, Tjeckien och Österrike har alla valt att tvinga ägare till fordon över 3,5 ton att skaffa en liten box som registrerar och tar betalt för framfart på betalvägar. Systemen är ganska snarlika: vid infarten till landet stannar du och köper/hyr en box som måste laddas med en lämplig summa pengar för tänkt rutt. Vid utfarten ur landet gäller det att hitta ett kontor där du kan lämna tillbaka boxen och återfå box-panten och innestående, icke använda pengar.

Det kan bli många boxar och vinjetter innan resan är slut…

I Polen och Tjeckien räcker det att visa upp pass och fordonets registreringsbevis. Fordonets miljöklassning avgör hur mycket resandet kostar.

Österrike vill dessutom att en kopia eller bild av det redan uppvisade registreringsbeviset ska e-postas eller faxas (!) till landets vägverk inom en månad. Annars blir det dryga böter nästa gång du kommer in i landet. Och gör du allt rätt, så blir det dyrt ändå: det kostade oss 700 kronor att åka 40 mil genom Österrike.

I Slovenien räckte det att köra in på närmaste mack och köpa en vinjett för 150 kronor som räckte till en veckas fri framfart på landets alla betalvägar.

Dessutom var Sloveniens betalvägar i betydligt bättre skick än i tidigare länder. Och vackert var det, och billigt var det, och bättre väder var det. Och där fanns också den fantastiska Postojnagrottan!

”Postojnagrottan är – enligt Wikipedia – den längsta grottan i världen som är öppen för allmänheten (sedan 1819), med hela 5,3 kilometer att besöka. Ett besök i grottan tar ungefär en och en halv timme med hjälp av elektriska tåg och dina egna apostlahästar. I grottan kan man även se den märkliga olmen (Proteus anguinus), som bara finns i Postojnagrottan. Olmen är ett stjärtgroddjur som kan leva utan mat i flera år, i fångenskap upp till tio år.

Temperaturen i grottan är alltid runt 9,4 grader celcius. I grottan finns en restaurang, en konsertsal som rymmer fler än 10 000 människor och ett postkontor.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »