Kategorier
Fatöl eller Flaska? Första FrihetsFärden

Sista-minuten-tips om julöl

Julmumma eller Nisse? Ingen av dem.
Julmumma eller Nisse? Ingen av dem.

Lugn, jag har inte heller bestämt mig för vilken öl som ska få pryda årets julbord hemma hos dotter Stina. Men vi har hela måndagen till klockan 19 på oss (tack och lov för personalen stängt på julafton). Och jag vet ungefär var vi ska leta…

För vännen Stens räkning har jag blivit halvfyllo och testat några sorter. Och kommit fram till att vi INTE ska ha Falcons Julmumma på bordet. Saknar de flesta av de ingredienser som en riktig mumma hemma hos Örebrosläkten Westberg skulle ha. Den som vill ha originalet med gin, sherry eller maderia, porter och ljust öl får blanda själv. Inte heller min förhoppning Nisse med den rätta julstämningen på etiketten från Slottskällan klarar sig genom första nålsögat. Helt enkelt för mycket av något som stör julfriden och inte passar till uppdraget; att skölja ner goda köttbullar och skinka. Även för mycket pris.

Hale to winter eller St Peter´s winter ale? Annorlunda bastarder på bordet där kansle priset får avgöra?
Hale to winter eller St Peter´s winter ale? Annorlunda bastarder på bordet där kanske priset får avgöra?

Vi som älskar lite beska ställde höga förhoppningar till de annorlunda lågprisbryggarna på Spendrups experimentverkstad Brutal Brewing i Vårby. Hale to winter lät kul och passande och lite spännande. Dessutom ett tilltalande pris: en tjuga för halvlitern. Tror tyvärr inte att den passar alla gommar runt bordet. Den höga alkoholhalten innebär kanske också att jag blir sittande ensam runt bordet efter ett par timmar – särskilt som julbordet i likhet med kräftor ”kräva dessa och andra starka drycker”.

Egotrippade jag föll för att också testa St Peter´s winter ale. Bra namn, snygg flaska med julig etikett och överraskande bra smak med beska. Men tveksamt till julbord – även här för bland annat den höga procenten alkohol och priset. JAG kommer självklart att ha några flaskor på bordet för att skryta med – hur många har sitt eget namn på en julöl?

Men, flertalet flaskor på julbordet kommer att innehålla en lageröl. Jag väljer helt enkelt den beskaste lager jag känner; Brooklyn lager. Med sin underbart fylliga smak och låga (?) 5,2 procent kommer den att passa utmärkt till den gotländska Bittarsnapsen och julmaten. Trots priset som motsvarar nästan  25 kr halvlitern.

God julöl på er alla!

Ett svar på ”Sista-minuten-tips om julöl”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »