Kategorier
2024 Övrigt

2024 blev året då vi avslutade husbilslivet

Den här bildrika och låååånga årskrönikan kommer bland annat att avslöja varför vi efter dryga 12 år valde att avsluta vårt husbilsliv. Men vi tar det från början…

(klicka på bilderna för att göra dem rättvisa)

JANUARI:

Året började med mycket snö och kyla, vilket innebar att jag inte kom undan det korkade beslutet att delta i den 100:e upplagan av det riktiga Vasaloppet. Det innebar i sin tur en massa träning, men jag hade god hjälp av ivriga påhejare och en personlig tränare…

Den lokale Säpo-agenten Johan Jansson kom ut med en thriller kallad ”Jägaren”, vars handling till stora delar utspelar sig i Brevens bruk! Mycket spännande läsning.

Hembygdsgården i Breven har saknat kommunalt vatten och avlopp i 119 år – och föreningen har saknat pengar till installationen. Men, för att dryga ut kassan återupptog en grupp entusiaster tillverkningen av bordsmodeller av brukets berömda midsommarstång. Ett riktigt pillgöra som krävde många mans- och kvinnotimmar.

De länge torkade smågranstammarna skulle filas ner till rätt storlek, förses med de traditionella toppfigurerna, målas och förses med 1500 blommor! Men så blev de fina…

FEBRUARI:

Efter en del skidträning var det nu dags att åka Engelbrektsloppets 45 km i Norberg. Det belönades med medalj och en plats i Vasaloppets 8:e startled!

Här hemma badades det bastu med hjärtformad isvak på Alla hjärtans dag, åts semlor med Fredagsvandrarna och fortsatt skidträning i Kilsbergen med vännen Lasse som skulle göra sitt 10:e Vasalopp!

(jag hann också med att bli nätbedragen då jag, hyfsat välutbildad och vuxen, köpte startplats av någon som inte ägde platsen!!!)

MARS:

Vasaloppets start söndagen den 3 mars blev en geggig historia då regn och mildväder förvandlat startplatsen, Berga by, till en leråker! Även själva skidspåren hade tagit stryk. Otränade fotleder och en nagel som släppte höger stortå gjorde att jag för första gången, av sju, valde att åka buss från Risberg till Mora… Vännen Lars slet sig vidare till Evertsberg där han handgripligt lyftes ur de obefintliga skidspåren.

Lervälling när vi på lördagen hämtade våra nummerlappar. Söndag morgon var vi klädda för promenad till startplatsen. Efter 35 km var det skönt att från bussfönstret se de tappra kämpa vidare – och få en skön dusch och god öl i Mora…

Vännen och numera skånskan Agneta Croneld kom ut med boken ”Vi kom från Stockholm”. Boksläppet skedde i Vretstorp dit kollektivet kom år 1975 för att överta det nedlagda ålderdomshemmet i Viby by.

Under mars månad besökte vi också båtmässan i Älvsjö, som även uppvisade nya husbilar. Den rara växten tibast blommade detta år den 21 mars. Vår lysande julboll hade överlevt och fick bli påskboll. Och månaden avslutades med sedvanlig påskvandring till grillplatsen vid Äsbäcken. Till skillnad från förra året, var det ingen som badade!

APRIL:

Hjortarna samlas inne i samhället, där de inte får skjutas. Bastudamerna trotsar det iskalla vattnet mitt i byn. Panna och jag gjorde en långvandring bland stormfällen längs leden. Första murklorna visar sig den 25 april, men snön återkom den 27:e.

Sedvanligt firande av Valborg där jag åter fick agera förste braständare under överinseende av vännen och rorsman Leif Rysén.

MAJ:

Anpassade livet till väderrapporten och drog västerut med husbilen. Månadens första dagar bjöd Strömstad och Sydkoster på både sol och värme!

Innan hemresan kunde vi inte låta bli att åter kissa på fiskarna! Det gör du som herre på Sveriges snyggaste (?) kissränna på Sportshopen i Grebbestad…

Åter på hemmaplan hade fruktträden exploderat, Bruksblåsarna hade sedvanlig konsert på Kristi himmelfärdsdag (dock förbjudna att spela på takbalkongen vilket varit tradition). Det blev vitsippevandring på Bystad näs, besök av bilklubben Mazda Miata (världens mest sålda sportbil!), och lunch på vår flotte i dammen.

Men maj månad bjöd också på en hel del arbete: brukets fantastiska utegym skulle kompletteras med nytt redskap, badbryggor skulle läggas i vattnet vid Röda sand, liksom båtbryggor vid Gubbens bastu, och den senare skulle storstädas…

Händelserika maj innehöll även EU-val, Mors dag samt premiär för årets prestigeladdade hästskokastning vid hembygdsgården…

Maj avslutades med att tidigare (för att undvika ordet gamle 🙂 chefen Stigbjörn och kollegan Ingalill Bergensten lämpligt nog släppte boken ”Ensamma herrars café” på det fullpackade fiket ”En bulle i ugnen” i Odensbacken.

JUNI:

Den som vill ha lugn och ro ska inte bo eller vistas i Brevens bruk under juni månad! Så för att ladda upp inför vad som komma skulle, flydde vi fältet. Med gammalt kompisgäng drog vi till Stockholm, utan hund! Där skulle paret Anna-Maria&Ärtan Brunner återgälda sin Brevensvistelse med storslagen guidad tur bland sevärdheter, mat och dryck: ångsbåtstur till Drottningholm, nya Slussen, femkamp på Gröna lund, schweinehaxe och god öl på Zum Franziskaner och övernattning på ett flytande hotell. Tack!

Barnbarnet Fabian i Hallsberg valde att ta studenten på mindre bra dag:

I Breven pågick förberedelserna för årets upplaga av Konstiga rundan, där vi bidrog med ormen Breven, och mitt i allt detta skulle några halvgalna cykla 4 mil t.o.r för att äta glass i Hjortkvarn!

Tisdagen den 18 juni var en tung dag i mitt liv. Då var det dags att kasta mina vandringsskor. De hade inhandlats 18 år tidigare för att bestiga vulkanberget Gunung Rinjani på ön Lombok i Indonesien.

På bilden till höger visar fem personer upp sina fotbeklädnader 2590 meter över havet. Jag, Lisa, tre bärare och en guide.

Midsommar och efterfest har präglat Brevens bruk sedan slutet på 1800-talet. Så ock i år. Och bandet BOMB (Brevens Old Man Band) hade världspremiär i hembygdsgården…

JULI:

Vi drog igång projektet ”Återställ den förfallna jordkällaren”! Röjde ut gamla ruttna bräder, hyllor och rostiga nätväggar, fixade ventilationsrör, lappade och lagade golvet och kunde några veckor senare lagra äpplet Åkerö inför vinterns behov.

Med hjälp av Eckeröfärjan tog vi oss, via ett besök på Miniature Kingdom i Kungsör, från Grisslehamn till Åland. Det blev vårt första landbesök där någonsin. Det blev en vecka med mycket fisk, gott bröd, goda lokala öl, många sevärdheter, både stads- och naturvandringar, salta havsbad och bastu. Väl värt ett besök!

Åter hemma väntade åter mer arbete. Nu skulle löpspåret inför den stundande Dalenrundan fixas så att deltagarna slapp drunkna i den vattensjuka terrängen.

Månadens mest udda händelse: Ett av de mer påkostade och avancerade konstverken ingående i sommarens Konstiga rundan blev stulet! Återfanns uppställt och helt oskatt 5 mil bort, i en rondell på Aspholmen i Örebro! Vi undrar fortfarande varför????

AUGUSTI:

Längtan efter bad, sol och värme förde oss till Nävekvarn vid Bråviken. Och det visade sig vara nästan en kopia av Brevens bruk, dock med lite mer hav och turister.

Hasse Kvinnaböske Andersson och Monica Forsberg kom till bruket för sedvanlig semester. Och de passade då på att åter ge en gratiskonsert till förmån för vatten&avlopp i hembygdsgården. De, och framför allt publiken, hade otur med vädret. Men det visade sig att alla fick plats inne i hembygdsgården!

(den 17 december fick paret Andersson/Forsberg hedersuppdraget att klippa bandet in till hembygdsgårdens första toalett!)

Den 15:e augusti nådde stenormen Breven med sin svans fram till vattnet i Sottern. Det gjorde den med hjälp av 600 målade stenar utlagda av mestadels okända personer. Senare på året fick ormen en viloplats runt en nyanlagd grill vid sjökanten.

Den 19 augusti påbörjades en tvåveckors ”värmeresa” till Halland, polska rivieran, Würzburg i Tyskland och dotter Karin i danska Varde. Det skulle senare visa sig bli vår kanske sista resa i husbil – men det visste vi inte då…

Camping Tramp på polska rivieran, några mil öster om färjeläget Swinoujscie, bjöd på värme i både havet och på land…
80 mil söderut landade vi i Wūrzburg och hittade husbilsparkering på första parkett vid floden Main och med utsikt över gamla stan, dit det var promenadavstånd…

Schweinehaxe, sauerkraut och knödel nedsköljt med en lokal toppöl var mycket gott. Men redan på kvällen anade vi oråd – som under natten övergick i akut matförgiftning!!!

Där och då skrotades planerna på att påbörja resan söderut längs den planerade och berömda Romantiska vägen, där Wūrzburg är den nordliga startplatsen…

Stapplade oss norrut till hettan vid en tysk camping med egen sjö som gav svalka. Några dagars vila och medicinska experiment med lokal häxbrygd gav resultat, även om bröllopsdagen blev lite avslagen.

SEPTEMBER:

Vår Panna fyllde 10 år den 5 september och börjar ta efter husse och mattes vilofasoner 😉 Av den ursprungliga kullen om två flickor och två grabbar är det bara Panna och ”storebror” Harry kvar.

Badsäsongen är över när bryggorna vid Röda sand dras upp på land, men Fredagsvandrarna traskar på oavsett väder och vind:

Fredagen den 20 september 2024 utser vi till årets tråkigaste och sorgligaste dag.

Efter ett antal tillfällen med förvirring och vanföreställningar, samt inläggning för noggranna utredningar på geriatriska kliniken i Örebro, får Lisa diagnosen Alzheimer!

Läkarnas tröstande ord om att sjukdomen upptäckts i ett tidigt skede och att bromsmedicin har satts in från dag 1, gör att vi orkar vidare och tänker kämpa för ett så behagligt liv som möjligt.

Ett beslut är dock svårare än andra; eftersom symptomen på Lisas sjukdom framför allt visat sig under våra senaste utflykter i husbilen, avslutar vi det ombytliga och ibland svårkontrollerade husbilslivet och byter till vanlig personbil.

Det blev dryga 12 år i olika egna husbilar, samt tidigare några år i hyrda husbilar med goda vänner. Från premiärresan med tre barn i liten hyrd husbil 1991 har vi räknat till sammanlagt 28 ”riktiga” resor. Marocko låg längst bort, och vinterhalvåret på Sicilien och i Italien den längsta tiden. Med glädje minns vi Normandie, Bretagne, de många och vackra turerna i Sydtyrolen och Norge…

Nu kanske vi får bli experter på att hitta fint placerade pensionat eller hotell – vem vet?

Onsdagen den 11 december lämnade vi husbilen/plåtisen för genomgång på verkstad i Uppsala och kom hem med en Subaru Outback som är 4-hjulsdriven och där det finns plats att sträcka ut 190 cm kropp i en sovsäck där bak 😉

OKTOBER:

Plötsligt händer det, åtminstone i vädrets värld. Strålande solsken och ljuvliga höstfärger blev lövlöst på 4 dagar!

Vi träffades på en bananplantage i Israel för 52 år sedan. Sedan dess har vi setts i hans tidigare hemland Kanada, och han besökte Sverige för 40 år sedan. Nu kom australiern Robin Gray med nyazeeländska frun Gael till Brevens bruk! De var ute på en jordenruntresa…

Gael från Margate norr om Brisbane, Birgitta från Hallsberg och Lisa från Breven lyckades matcha klädseln ganska bra… Och gästerna bjöds bland annat på kylslagen grillfest vid Röda sand, en lektion i diskgolf och guidad tur i Rostugnen och Modellboden av Claes Ander.

NOVEMBER:

Denna månad i Brevens bruk innebär att halva brukets befolkning är engagerad i den numera traditionella ljusfesten.

DECEMBER:

Den 8:e december skulle pappa Franz ha fyllt 100 år – om han inte på själva julaftonen 2008 gått ifrån oss…

Om november är ljusfest, så är december Julmarknad i Brevens bruk. Den 21:a upplagan slog rekord vad gäller både antal knallar och besökare, trots att snön lyste med sin frånvaro. Istället bjöds det bland annat på goda kolbullar, hästridning för barnen, billig björkved och gott julbord på Brevensgården.

På årets mörkaste dag var det som vanligt midvinterblot på bruket. Då är det fackeltåg till Rostugnen och väntande drycker – allt för att enligt asatron säkerställa ljusets och solens återkomst!

Den 22 december sjöngs julen in i fullsatta Brevens kyrka:

Julafton firades i Bastedalen vid Vätterns strand dit alla barnen, även danska Karin, tagit sig:

På nyårsaftonen blir det enligt tradition allmän vandring till Hunnebergsfallet, Närkes högsta!, för gemensam grillning och dryckesintag. Och vid midnatt avslutas året med samling i Rostugnen där vi skålar, skickar upp rislyktor och skålar för varandra och ett Gott Nytt År!

Translate »